NBU 83, Off to see the Wizard

IMG_1145

Mais, mais en mais, dat staat ook hier op de velden. Het graan, hoor ik op de radio, is al grotendeels geoogst, de balen zie ik als bewijs overal. Als u denkt, waar blijft dat allemaal? Dat blijft in bijna alles wat u koopt in een pakje, zakje, doosje of blikje. Niet nodig, maar wel handig om de wereldmarktleider in mais een boost te geven, wat dus goed gelukt is.

Die mais moet over- en opgeslagen, dus zeer grote silo’s domineren het landschap, vooral waar de trein kan komen. Ze zijn enorm. Ik kies voor de bijweg vandaag, om dichtbij het land te komen, dan rijd je door de dorpjes en steden heen.

Eind van de ochtend ben ik in Wamego waar het Oz Museum is, met het levensverhaal van de schrijver Frank Baum, die heel veel boeken over Oz schreef. Met allerlei parafernalia, documentaires, boeken en souvenirs. Als je wil, kun je de hele film hier in een klein zaaltje zien. Ik zie net de laatste scene en ben weer helemaal maal bij. Mijn favoriete film van vroeger. Nu zitten die liedjes waarschijnlijk de rest van de dag in mijn hoofd. Dat is een prima tegenwicht voor de cowboy- of gospelmuziek en preken op de radio in deze lege staten, of de foxzender met zijn Trump reclame.

Na het museum lunchen bij de Friendly Cookers, die alles zelf maken. Wifi is er niet en dat is terug te zien aan het publiek, dat hier gewoon wat wil eten en verder geen gezeur. Er is een hittegolf aangekondigd, vanaf vandaag stijgt de temperatuur, tot en met zaterdag wordt het hoog in de dertig graden, hier rond de 100F. Daar hebben ze het met elkaar over, en wat dat betekent voor het werk.

Dodge City is de verwachte eindbestemming, dat wordt even doorbijten. Door een Plains State weer. Volgens sommigen zijn dit de fly over states, red neck country, de bible belt, Trumpkiezers.

Maar ook zijn deze staten het hart van dit land, met zijn restanten tall grass prairies. Ooit liepen hier de indianen en de buffels. Toen kwamen de Spanjaarden en de Franse trappers, en daarmee de paarden en geweren. Daarna de homesteaders, de immigranten, de goudzoekers, de cowboys en hun grote kuddes, de trein. De bizons werden in een paar jaar afgeslacht, zodat ze aan de oostkust in bontjassen konden lopen. De 600 soorten prairiegrassen maakten plaats voor huizen en oogsten, hier komt het graan van de natie vandaan. Zonder dit grote gebied, deze lege staten vol pioniers en doorzetters die droogte, overstroming, vuur en ellende doorstonden, is dit land niet te begrijpen. Hoe langer je ergens bent, hoe beter je het gaat zien, ook als het niet in eerste instantie jaw-dropping is. Ook als het in eerste instantie lijkt op wat je al kent. Maar rijd eens 3000 kilometer langs mais en graanvelden, langs silo’s en vleeskoeien en eenzame boerderijen. Langs eindeloze ruimte met brandende zon en stofduivels.

Vlak voor Dodge City tank ik weer vol, gelukkig staat er naast het kleine benzinestation een enorme silo, blinkend in de avondzon. Het doordringende gedreun zal in het hele stadje te horen zijn en bij het leven horen, zoals de houten palen met elektriciteitsdraden hier het landschap zijn ritme geven en de wind alom aanwezig is.

2 gedachten over “NBU 83, Off to see the Wizard

  1. Elke ochtend begint mijndag met jou stukjes lezen , ik ga het missen dadelijk.. Hoeveel dagen krijg ik nog.? Onvoorstelbaar net, dat lege land vol mais, wat overal ingedaan wordt net als ons suiker. Vetmest olie, de gevolgen op humanitair gebied zijn onvoorstelbaar. Allemaal over voert en toch ondervoed, niet mee te keren deze ramp. Als je dan ook nog bedenkt, dar je buik in directe verbinding staat met je hoofd. Dan ja gaat het goed mis de kokende tijd.

    Like

    • Je krijgt er nog tot iig 30 juli en dan doe ik er nog een paar algemene achteraan ws. Dus reken maar uit. Leuk dat je zo meereist. Ja die mais is suiker. Zelfs bij de mais in blik zit nog suiker. Zit hier zelfs in het brood.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s