Henk Zijm

 

 

.
Hendrik Johannes Jacobus Zijm werd geboren op 19 oktober 1955 in Den Helder als enige zoon van Reijer Zijm en Maria Schenkels.  Hij ging naar de katholieke lagere school St. Jozef en daarna naar het toenmalige Johannes College (nu Etty Hillesum). Op 11-jarige leeftijd verloor hij zijn moeder. Na een jaar kwam er gelukkig Rie Geerdes,  die met zijn vader trouwde en hem als haar eigen zoon verzorgde en liefde en een vertrouwd huis gaf.

Al van klein kind af aan ging zijn liefde uit naar de zee en wilde hij gaan varen. Als tiener werd hij lid van het Zeekadettenkorps Den Helder en bracht vele uren door in de haven. Als prelude op zijn zeevaartopleiding ging hij  op 28 juli 1973 aan boord van het ms Laarderkerk, een schip van Koninklijke Nedlloyd bv. In september 1974 meldde hij zich aan bij de Hogere Zeevaartschool Noorderhaaks te Den Helder waar hij met goed gevolg de BS opleiding volgde en Linda Rose Smit ontmoette, waar hij de rest van zijn leven mee deelde. Op 31 juli 1976 monsterde hij als leerling stuurman aan op het ms Alkes van Van Nievelt, Goudriaan & Co bv. Voor meer bijzonderheden over zijn scheepvaartcarrière kun je gaan naar de pagina over scheepvaart. Van 1985 tot 1993 voer Henk als kapitein/mede-eigenaar op het ms Jehan.

Van jongsaf aan was Henk gek op vogels: hij fokte non-duiven en was lid van de kleindierensportvereniging H & O. Als zeevarende was het verzorgen van dieren uiteraard onmogelijk. Zijn beroep was tevens zijn hobby. Hij wist alles van schepen en rederijen en had een collectie naslagwerken die na zijn dood geschonken zijn aan het Maritiem Informatie Centrum te Den Helder, waar ze vrij te raadplegen zijn voor geïnteresseerden.
Een paar jaar is hij lid geweest van Zweefvliegclub Den Helder, die toen nog vanaf De Kooij startte. Het vliegen, dat hij met bijzonder plezier deed, was echter moeilijk te combineren met het varen. Hij stopte daarom met het zweefvliegen en werd  lid van Golfclub Ooghduyne. Helaas is hij niet oud genoeg geworden om echt goed te worden in deze sport.
Op 10 februari 1999 monsterde Henk aan als gezagvoerder op ms Leliegracht, voor een reis naar West-Afrika. Op 15 februari rond elf uur ‘s avonds werd hij voor het laatst aan boord gezien. De volgende ochtend bleek hij van het schip, varend in de Golf van Biskaje, verdwenen. Ondanks een zoekactie werd zijn lichaam nooit gevonden en de oorzaak van zijn dood dus nooit verklaard. Hij werd 43 jaar oud. Hij was en is de liefde in het leven van Linda Rose Smit.

2 gedachten over “Henk Zijm

  1. Bij toeval kom ik op deze pagina terecht! Mooi geschreven, Goede herinneringen aan Henk en Linda Rose, uit de tijd dat ik als jong broeki aanmonsterde op MS Jehan bij Scheepswerf Bijlsma in Wartena, als Matroos.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s