Op Weg naar de Toekomst

Linda Rose Smit

Op Weg naar de Toekomst

Media overig

Gemini/NWZ

Fusie ziekhuizen

DEN HELDER – Het Gemini Ziekenhuis en het Medisch Centrum Alkmaar moeten vooral geen financiële fusie aangaan.

Dat stellen Marie-Louise Rouffaer van het Patiëntenplatform Kop van Noord-Holland en de Helderse oud-wethouder Linda Rose Smit.

Ook moeten de boeken van de ziekenhuizen en Mediance in Schagen worden doorgelicht door rijksaccountants, vindt het platform.

Daarbij dienen de specialisten van het ziekenhuis op een lijn te liggen, zodat het Gemini Ziekenhuis en Mediance Schagen zo goed mogelijk worden behouden.

 
 

Muziek en Dans onderwijs

Natuurlijk ook met Linda Rose over politiek gesproken.
Daar waar juist dit jaar de gemeente Loon op Zand vindt dat er flink bezuinigd kan worden op het muziek en dans onderwijs (CMD) is dat verhaal allang passé in Den Helder.
In Triade een gebouw waar dit soort van onderwijs wordt gegeven door professionele leerkrachten geen gebrek aan leerlingen. De vraag in Den Helder is juist vanuit de bevolking naar professionele vakkrachten.
Dat mag wat kosten. Dat vind ik ook. De particuliere scholen dienen gewoon zichzelf te bedruipen.
Juist in de gemeente Loon op Zand lijkt het wel de omgedraaide wereld.
Kinderen die ik spreek vinden het muziekonderwijs veel leuker bij de particuliere school. De cursusprijzen zijn voordeliger en ze hoeven niet eerst ellenlange basisstof te leren voordat ze een instrument mogen (kunnen) gaan bespelen. Kwaliteitsverschil? Dat zal er best wel zijn, maar de kinderen maakt dat niets uit.
Voor kwaliteit dien je te betalen en dat geld hoeft niet allxc3xa9xc3xa9n vanuit de gemeente te komen.

met vriendelijke groet
Jack

Recycle Kunst

In een oude garage loods is Jan Korbes bezig een zeer apart kunstwerk te maken van afval. Heel veel bewoners jong en oud helpen mee.
Die Linda Rose heeft het maar druk met het festival. Gelukkig heeft de raad in Den Helder ook reces zodat zij alles op rolletjes kan laten lopen.

Helder gekaapt en Linda Rose

Een festival in Den Helder in de maanden juli en augustus. Lekker gemaakt door Linda Rose Smit togen wij vandaag naar Den Helder. Het was super en dat lag niet alleen aan het mooie weer.
Op deze foto leidt Linda Rose ons rond in Triade. Dit is een markant gebouw ontworpen door architect Bjarne Mastenbroek.
Vier weken lang is dit gebouw het domein van 10 beeldhouwers van het Amsterdams beeldhouwers Kollektief.
Als lid van de Kunstcommissie kon ik dat natuurlijk niet aan mijn neus voorbijlaten gaan.

Oud VVD-wethouder Smit: Boerkaverbod draait om angst voor verlies van macht en invloed

Linda Rose Smit: ,,Ik wil me niet schamen voor mijn partij.’’© Foto George Stoekenbroek

Delano Weltevreden
DEN HELDER

Een boerkaverbod? Linda Rose Smit uit Julianadorp vindt het grote onzin. Daarom bood zij zich op 1 augustus op Twitter aan als boerkabuddy, een burger die vrouwen begeleidt die bang zijn om in hun boerka de straat op te gaan.

 

‘Oud VVD-wethouder Smit: Boerkaverbod draait om angst voor verlies van …’ verder lezen?

Voor maar €0,99 per week heeft u toegang tot al onze Premium artikelen op noordhollandsdagblad.nl en in de app.

Oud-wethouder maakt eigen live-radiouitzending

Linda Rose Smit, oud-wethouder voor de VVD in Den Helder, maakt in de nacht van 27 op 28 augustus een live-radiouitzending op Radio 1. In het kader van de serie Zomernachten mag zij vanaf middernacht een uur lang de muziek van haar voorkeur laten draaien en met zelfgekozen gasten praten.

Linda Rose Smit zit momenteel voor de Verenigde Naties in Basrah, een havenstad in zuidelijk Irak. Daar adviseert zij over het opzetten van regionale bestuursorganen.

 

Linda Rose Smit, geboren met uitzicht op zee: ’Dat weidse uitzicht vanaf de dijk, dat blijft voor mij toch wel het mooiste in Den Helder, beter dan dat wordt het niet

Julianadorp – “Ik ben geboren met uitzicht op zee”, vertelt Linda Rose Smit (65) uit Julianadorp. Het was het begin van een bijzonder leven voor deze veelzijdige vrouw.

Ze werd geboren ‘op’ Huisduinen, op de Zeeweg. ,,Het eerste wat ik zag, was waarschijnlijk mijn moeder en daarna de zee”, aldus Linda Rose. Dit uitzicht vanuit het huis was belangrijk voor het gezin en de verhoging van de dijk werd dan ook niet met gejuich ontvangen. ,,Mijn moeder kon er helemaal niet tegen. ‘Ik ben toch geen geit, met dat grasveld voor de deur?’, verzuchtte ze dan. Daarom zijn mijn ouders later naar Callantsoog verhuisd. Maar dat weidse uitzicht over zee, vanaf de dijk, dat blijft voor mij toch wel het mooiste in Den Helder. Beter dan dat wordt het niet.”

Stuurman

Gedurende haar werkzame leven bevoer Linda Rose de zee, waar ze zo graag naar keek en kijkt. Ze was vele jaren stuurman bij de koopvaardij. Toch best een bijzonder beroep, zeker voor een vrouw in die tijd. Waarom koos ze hiervoor? ,,Hoe het precies kwam, weet ik niet zo goed. Het was meer een combinatie van factoren. Een niet alledaags beroep sprak me sowieso altijd wel aan. Het gekke is trouwens dat ik nog geeneens een echt buitenmens ben, haha.

Linda Rose heeft in totaal zeventien jaar gevaren. Eerst voor diverse maatschappijen en de laatste negen samen met haar vriend op hun eigen schip. Op 15 februari 1999 raakte hij vermist op zee. Zijn lichaam is nooit gevonden. Omdat Linda Rose zelf inmiddels was gestopt met varen, was zij niet aanwezig op het schip, waarvan hij verdween. ,,We waren al gestopt met ons eigen schip, maar bij hem bleef het kriebelen. Daarom is hij op een gegeven moment toch weer gaan varen.”

Julianadorp

Ondanks deze tragedie ging Linda Rose dapper door met haar leven. Ze bleef wonen in het huis op Vogelzand in Julianadorp, dat ze eerder samen met haar vriend had gekocht. Ze heeft het hier erg naar haar zin. ,,Ja, dit was een gouden greep. Ik zeg altijd, dat het een buurt is, die niet over elkaar praat, maar wel met elkaar praat. Je weet, dat als je bij wijze van spreken ‘s nachts om drie uur in nood bent, dat je dan altijd bij iemand kan aanbellen. Mensen bemoeien zich niet met elkaar, maar bekommeren zich wel om elkaar.”

Ze vervolgt. ,,Toen we er net kwamen wonen, was Julianadorp nog helemaal in opbouw. De Vomar zat bijvoorbeeld in een houten keet, ergens in een weiland. Dat is nu wel anders, ik hoef het dorp niet meer uit voor boodschappen. Ik kom eigenlijk alleen nog in de stad als ik naar de Kunsthal 45 ga.” Linda Rose doelt hiermee op Kunsthal 45, waar ze voorzitter van is. Zelf tekent en schildert ze ook niet bepaald onverdienstelijk, hoewel ze nooit de intentie heeft gehad er haar brood mee te verdienen.

Politiek

Ook op andere gebieden blijft Linda Rose voortdurend in beweging. Hierbij valt met name haar sociale en maatschappelijke betrokkenheid op. Zo is ze, nadat ze stopte met varen, lange tijd actief geweest voor de VVD in Den Helder. Inmiddels zet ze zich met hart en ziel in voor de nog jonge politieke beweging Volt. Bevlogen vertelt ze: ,,Het is een Pan Europese partij, die wil dat Europa versterkt wordt. Het doel is de grenzen te verlagen en de samenwerking te verhogen, op alle gebieden. Bovendien zijn ze niet links en niet rechts. Ze willen de toenemende polarisatie in de wereld juist tegengaan.”

Linda Rose weet wat dat betreft heel goed, waar ze voor staat en steekt haar mening niet onder stoelen of banken: ,,Jij kan je wel niet met de politiek bemoeien maar de politiek bemoeit zich wel met jou. Dus ‘better be awake’!

Helderse Courant, 18 januari 2021, 15:16

 
%d bloggers liken dit: