NBU 71, Visions of Cody

IMG_9919.jpg

Als een park op is, je buiten de grenzen bent, dan is het landschap nog lang niet op. Zeker niet hier in Wyoming. Jack Kerouack liet een van zijn personen in On the Road klagen: ‘Ain’t nothing in Wyoming but Cheyenne, and ain’t nothing in Cheyenne’. Dat ging dan waarschijnlijk over aards vertier, niet over buitengewoon landschap. En zo veel ook. Geen wonder dat die cowboys hier niet weg willen en dat hier de rodeo in hoog aanzien staat. The wide open spaces hebben ze hier in de Rockies, maar dan met berg. Geweldig. Het uurtje van mijn slaapplek naar Cody is al onovertroffen, en ook nog mooi weer.

Ik verwacht, niet gehinderd door kennis, dat de 4th of July Parade rond de middag zou beginnen. Om tien uur rijd ik Cody binnen, keurig op tijd voor een parkeerplek. Tot ik tegen word gehouden door de lokale sheriff: omleiding! Parade! Waar kan ik parkeren? Waar maar plek is, is het antwoord. Daar zeg je zoiets. Overal worden auto’s geparkeerd en spoeden mensen zich richting de route. Ik sla hier en daar af, op zoek naar flink wat plek, denk ergens verder weg van de parade een plek te hebben die half kan. En dus gezien de tijdsdruk maar moet, risico van een bon acht ik klein nu. Achter de meute aan kom ik, vlak om de hoek, precies op tijd achter het tafeltje van de speaker te staan om het begin van de stoet te zien aankomen. Hierna gaan ze de hoek om en is het afgelopen. Beter had ik het niet kunnen treffen als ik het gepland had. Overal zitten mensen, twee rijen dik, op meegebrachte vouwstoeltjes of ze staan, als ik, op de stoep erachter.

De eerste vlaggendragers te paard, die van alle defensieonderdelen, worden enthousiast met applaus begroet. Wat volgt is een mix van historische auto’s, praalwagens, outriders, rodeosterren, schoolmarchingbands, en alles wat een stad aan bedrijven en voorzieningen in huis heeft. Eerst alle politici van dienst, de burgemeester, de gouverneur, wat auditors en nog wat titels die wij niet hebben. De brandweer is zwaar vertegenwoordigd en spuit de kinderen aan de kant nat. Ze krijgen van de deelnemers snoepjes toegeworpen. Naast mij links en rechts Codyanen, die mij uitleg kunnen geven over wie en wat. Het mooist vind ik de muilezeltrein van de Yellowstone parkrangers, die met wel twintig bepakte dieren hier aanwezig zijn. Hun gele bus die ik gisteren zag, rijdt ook mee. Het is genoeglijk, de tijd vliegt, ik geef Uncle Sam een handje en doe hem de groeten uit Nederland. “Is that so?” Volwassenen geven hem doorgaans geen hand, dat is meer iets voor kinderen.

Na de parade naar het bezoekerscentrum om te kijken of ik nog een kaartje voor de stampede van vanmiddag kan bemachtigen. Dat is uitgesloten, zelfs niet van mensen die zich bedenken of niet kunnen, blijkt later. Maar wel krijg ik allerlei vriendelijk en uitgebreid advies van Randy, die alle tijd voor me heeft. Morgen is er ook rodeo. Wil ik blijven? Er is een uitgebreid centrum met vijf verschillende musea, er is een old trail town, met echte logcabins en homesteaders huisjes, verzameld uit de wijde omtrek, en goed ingericht. Sommigen zijn nog bezocht door Butch Cassidy en the Sundance Kid en andere leden van de Hole in the Wall bende. Ergens kan ik met echte wapens schieten, scherp. Ik krijg ook stickers en een poster mee. Als mislukte cowgirl wil ik vast wel een sticker die gewijd is aan het feit dat vrouwen hier al 150 (!) jaar kiesrecht hebben. Vanwege het feit dat men erg dunbevolkt was hier, en meer stemmen nodig had om meer afgevaardigden te krijgen, maar toch. Het werkte ook goed. Wyoming heeft wel zeven functies voor het eerst door een vrouw bezet in de VS, zoals Gouverneur. Die mannen zijn ook lang van huis als ze achter de koeien aanzitten, dan hebben de vrouwen de ruimte.

Ik kijk even in het Buffalo Bill Centrum, de man die Cody als achternaam had. Hij stichtte deze stad samen met wat zakenrelaties, en liet ook het plaatselijke hotel bouwen. Zijn familieleden zijn hier dit jaar voor een reünie, omdat het honderd jaar geleden is dat de eerste stampede werd georganiseerd.

De sfeer in dit stadje is levendig, alles staat in het teken van de mountain men, van die Buffalo Bill, van de cowboys, van Yellowstone. Alle winkeltjes, alle shows, ademen het wilde westen. Heel goed, tussen die bergen, voor een mislukte cowgirl. Ik blijf gewoon nog een nachtje slapen bij de Walmart, ook om het vuurwerk te zien.

Bij Wayne’s Boots, die ook een float in de parade had, want 60 jaar familiebedrijf, koop ik een paar zwarte cowboylaarzen. Ik koop nog net geen hoed of gele regenjas, ik heb geen paard, maar anders kocht ik hier ook nog een zadel!

Ik eet de helft van een sandwich op het terras van dat beroemde Irmahotel en krijg de andere helft mee in een doosje. Ik loop nog wat winkeltjes in en uit, met foto’s, schilderijen, indiaans en ander handwerk. Iedereen lijkt hier in een pick-up te rijden. Ik krijg verschillende berichten over het vuurwerk, loop terug naar Monster om te verkassen, maar dan blijk ik al goed te staan. Ik draai een halve slag, het begint vol te lopen met bezoekers, gewapend met paraplu. Want eerst is er natuurvuurwerk, onweer, regen en een ondergaande zon achter de wolken. Benieuwd wat het wordt. Maar deze dag kan niet meer stuk.

Zoveel aardige mensen weer ontmoet, zoveel kikkers uitgedeeld.

3 gedachten over “NBU 71, Visions of Cody

  1. Toch een cowboy meisje. O ja tip voor hier. Ruim 200 Friese paarden over het strand. Van J dorp naar Huisduinen. . Ze stellen zich op aan de zuid kant, bij het cafetaria. Wordt georganiseerd door Peter Oudshoorn, Manege Noot. Op 12 oktober .

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s