NBU 70, Aaaaaaaah…

IMG_8941

De worteltjes, linzen, rijst en kruiden staan op het fornuis. De roadtrip speellijst schalt over de speaker. Verder beweegt er hier weinig, op 3 Mile Campground. Weer een nationaal gerund, zeer milieuvriendelijk kampje. Veel ruimte, weinig mensen, geen gedoe. Wel stalen kisten met sloten, waar je je eten in kunt bewaren, mocht dat niet in je camper kunnen. Voor tenten hier geen plek, in verband met de beren te gevaarlijk.

Ik ben een half uur geleden via Sylvan pas naar beneden het Yellowstone park uit gereden. Gezien al die beren en het advies alleen in georganiseerde campgrounds te verblijven geen wild bos voor mij vanavond. Hier aan de rivier tussen de bomen sta ik goed en veilig.

Vanmorgen niet wakker geworden van de vogelgeluiden, geen beer om de wagen, geen agent aan de deur. Niets roerde zich in het bos. Toen ik halverwege de nacht na de regen mijn gordijntje opschoof alleen de hoge sparren afgetekend tegen een heldere lucht met sterren. Vroeg weer op weg vandaag, om de meute voor te blijven. Dacht ik. Dan moet je dus echt om zes uur al binnen zijn.

Ik manoeuvreer Monster voorzichtig het hobbelpad weer af, zie een stukje verder een medekampeerder die wel wist hoe de weg liep en dus veel korter over deze weg had gehobbeld. De weg naar de campground vind ik ook, een wasbord.

Deze dag neem ik de zuidloop. Daar is Old Faithful met al zijn collega-geisers te vinden. Om de noord zijn er wel travertinterrassen en borrelbronnen, maar niet die hete van hier. De eerste serie is al een mooie plek, de tweede serie is voor mij onbereikbaar wegens gebrek aan parkeerplaatsen. Er zijn er wel, maar die worden ingenomen door wagens die er niet horen en wat nog vrij is, is voor grote bussen gevuld met Chinezen (meer dan panda’s, staat er op een). Dan door, naar het Old Faithful dorpje. De trein naar Cody bracht hier begin vorige eeuw de eerste toeristen, zoals langs de Grand Canyon ook gebeurde. Een bezoekerscentrum, winkel met etenswaar en souvenirs, een grote oude lodge van enorme omvang, een kliniekje, een onderzoekstation en congresruimte, een rangerstation, een service station voor auto’s, zelfs een postkantoor ontbreekt niet. Dat alles in een halve cirkel gedrapeerd rond de geiser van dienst, die sinds mensenheugenis iedere 90 minuten zijn kunstje doet. Er staan ruim banken omheen, en omdat je nooit helemaal precies weet hoe laat het feest begint zitten we een half uur van tevoren allemaal klaar. Rug in het zonnetje als we slim zijn. Wat landerige tieners die een loopje met de zaak nemen, wat gesprekken links en rechts met nieuwe of trouwe bezoekers. Het is wel heel erg toeristisch dit, hoe leuk kan dit nog zijn?

Maar verdraaid, om vijf over tien begint hij te sputteren, een paar minuten later gaat hij los. En iedereen is onder de indruk van de oerkachten die hier aan het werk zijn, zo vlak voor onze neus. Net als honderd jaar geleden. Niet de hoogste, maar wel een waar je niet al te lang op hoeft te wachten. De andere geisers blazen soms twee keer per dag of minder.

Dan begeef ik mij op de geiser-hike. Er zijn over de kwetsbare grond lange plankieren gelegd, waarover het goed wandelen is. Iedere geiser of poel heeft zijn bordje met naam en uitleg. Bijvoorbeeld hoe hij werkt, waar de kleuren vandaan komen, of hij heeft geleden onder de laatste aardbeving of er juist aan te danken is. Ongemerkt ga ik veel verder dan ik denk, de kleuren en geluiden zin fascinerend. Mensen lopen een stukje sanen op, delen verwondering, maken foto’s voor elkaar. Zo ontmoet ik bij Morning Glory, een heel mooie bron, drie jongens die ik op de foto zet. Een Canadees, een Spanjaard, een Fransman. Volgende week gaan ze het land uit, eerst naar Barcelona, dan naar Amsterdam, naar de Gay Pride. Trots deel ik dat een van de eerste aanstichters van dat Amsterdamse feest toevallig in mijn stad werkt en nog onlangs koninklijk is onderscheiden voor zijn vele verdiensten. Ik deel weer kikkers uit, ze beloven ze mee te nemen op reis naar Europa.  Pas na de middag kom ik weer terug waar ik begon, inmiddels gevloerd. Even lunchen, ik probeer wat te rusten wat matig lukt, post nog wat kaarten en koop nieuwe zegels en rijd dan verder het park door. Me voornemend om alle geothermische activiteiten over te slaan. Want op mijn ronde trof ik ook nog Castle Geiser die wel 20 minuten spuit. Ik kwam toevallig net op tijd langs.

De zuidkant van het park lijkt aanvankelijk minder interessant, tot ik bij het grote meer kom en de bomen weer wijken voor uitzicht. En dan, als de valleien weer breder worden, ook weer wild. Veel bizon vandaag, maar ook drie rustende elanden, liggend in het gras. Ergens is ook een beer te zien. Maar dan moet je kunnen parkeren, dat lukt mij niet. Bovendien zit deze beer zo te zien ver in het bos, ik ben al te verwend.

Ik passeer ook, op 8000 voet, het bordje ‘Divide’. Geen oproep maar een constatering. Hier kwamen Lewis en Clark langs, in hun ontdekkingsreis in eigen land en stelden en legden de continentale waterscheiding vast. Die hier dwars door het park loopt en dus dwars door de Rocky Mountains waar dit park en nog een paar rondom, deel van uitmaakt.

Als ik denk dat ik alles in het park nu wel gezien heb sla ik nog even af voor de Canyon van Yellowstone. Die is dan wel veel kleiner dan die grote, daar staat dan tegenover dat de heldergroene Yellowstone rivier in de diepte goed te zien is. De wanden zijn prachtig zachtgeel, en op veel hellingen nog meer zachte kleuren door de eroderende gesteenten hier. Een schitterend uitzicht op de noordwand en rivier op met watervallen, en rivier af waar hij verdwijnt tussen hoge rotswanden.

Ik rijd nog door naar waar ik gisteren te laat was om het infocentrum te bezoeken, nu heb ik het park rond. Ik praat nog wat met de rangers, koop de laatste ansichtkaart, probeer informatie te verkrijgen over wildkamperen, vergeefs.

De wolf en de mannetjes moose in de Laramie-vallei moeten tot een volgende keer wachten, evenals de prismatic spring. Ik rijd het park uit, wat nog anderhalf uur is, waarbij ik dus die hoge pas moet nemen. Er staat ergens aan een helling waar een half uur eerder niets te zien was een hele kudde bizons. Vaders, moeders en kinderen in verschillende leeftijden. Lichter dan hun ouders hebben ze geen enkele moeite met die steile helling. Alle beesten grazen dezelfde kant op, als koeien in de wind. Zelfs als ik al bijna het park uit ben staan er nog twee bizons, en ook op andere hellingen en weides zie ik ze staan en liggen.

Op weg naar de pas eerst langs het heel grote meer, dat er wat grimmig uit begint te zien zo zonder zon. Dan hele hellingen zonder bomen, alleen grijze kale stammen. Ik weet nu dat er twee oorzaken zijn: branden, vooral die van 88, maar er is elk jaar wel een brandje. Maar ook een kever die de bomen  aantast en waar niet veel tegen te beginnen is, door de omvang van dit gebied. Een goed koude winter helpt, maar die zijn de laatste jaren ook hier milder, ondanks de sneeuw. Het is een indrukwekkend gezicht zoveel kilometer achter elkaar alleen maar dode staken. Maar als je goed kijkt, zie je dat op de bosvloer overal jonge boompjes opkomen, overal struiken en bloemen bloeien, het bos kan dit wel hebben.

Ik heb twee beren gezien,  vele bizons, herten en elanden. De wolf en de mannetjes moose moet nog even wachten. En dan al die vogels. De raven, de blauwe snelle glimmers, de zwaluwen, de kleine dappere zangertjes. Aan de oevers van de rivieren de ganzen en de zwanen.

Wat je hier ook wil van de natuur, het is er allemaal.

Maar ik ben nu op weg naar Cody. Morgen 4 juli wil ik mij in he feestgedruis storten. Buffalo Bill Cody schijnt zijn sporen in dit stadje te hebben achtergelaten, ik las iets over een stampede. Nazoeken kan ik het niet, in dit dal geen spoortje internet ontvangst. Maar morgn weten we meer.

Moe word je ervan, al die schoonheid. Maar niet zat.

 

2 gedachten over “NBU 70, Aaaaaaaah…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s