NBU 68, Idaho Falls

 

IMG_8435

Vannacht wakker van de regen. Oei! Raam open en regen, gaat dat wel goed? Het gaat goed en als ik weer wakker word, is het droog. Ik heb het raam provisorisch afgeplakt met een groot stuk plastic (ik bewaar hier alles, je weet maar nooit). Onderweg maakt het zoveel herrie dat ik het toch maar weer lostrek. Maar om half acht sta ik voor de Ford garage op West Broadway. Daar is het druk, ze verwijzen me naar hun bodyshop. Daar is Bob, die direct snapt wat er moet gebeuren en hoe mijn situatie is. Hij gaat aan het werk.

Dan kan ik ondertussen aan de overkant van de straat mijn provider bereiken via Starbucks Wifi. Drie dagen geleden vooruitbetaald op mijn prepaid, maar kennelijk weer niet gelukt. Dan ben je dus zonder verbinding in een vreemd land. Niet wenselijk. Maar gelukkig nu in gesprek via Twitter met hun hulpdiensten. Terwijl ik u voorzie van verse blogs. Dus voor wie denkt, tjé, al die pech, de derde al in vijf dagen. Ja dat denk ik ook. Vooral als ik aan de rekeningen denk. Maar aan de andere kant, ik zit hier in een klein Amerikaans stadje, tussen de locals, die hard aan het werk zijn zoals ik, of hun ontbijtje bestellen, zoals ik. Ik heb thee, wifi en problemen worden voor mij opgelost. Yellowstone zal niet weglopen. Waar ik 4 Juli ben, als ik hoop vuurwerk te zien, en hamburgers wil eten ergens op een veldje? Geen idee weer. Yellowstone is druk, ook daar vermoedelijk geen plaats in de herberg. Maakt niet uit.

Na een paar uur Starbucks loop je het risico van onderkoeling, de twitterhulpdienst kan mij niet helpen en de Verizon dealer naast me is inmiddels open. Dus daarheen. Een storemanager die het begrijpt en zijn uiterste best doet de vorige winkel ervan te overtuigen dat ze haast moeten maken, ondanks hun drukke winkel, met het oplossen van mijn probleem. Ik heb nog steeds wifi, hij geeft me een beveiligde lijn zodat ik nog wat geldzaken kan regelen. Maar na nog een paar uur wachten, krijg ik het ook daar koud. De airco wordt lager gezet. Ik krijg honger. De storemanager geeft me een nummer dat ik kan bellen om te kijken of de problemen al zijn opgelost. Erop uit dus, de warme zon in. Bij rondgang langs het winkelcentrum zie ik een nailspa. Dat is precies wat ik nodig heb. Na een drie kwartier loop ik op poezelige wolkenvoetjes de zaak weer uit. Terug naar de garage. Daar is inmiddels een bestelling gedaan, maar de onderdelen komen pas morgen. Waar nu de nacht veilig door te brengen met een inmiddels opgehaald (en gelukkig nog heel) raam, maar vastgeplakt met tape? Ik mag van Bob binnen of buiten het hek van de zaak staan, er is camerabewaking en het is een rustige buurt volgens hem, rustiger dan de Walmart parkeerplaats. Dat is een prima aanbod. Bob parkeert Monster vlak langs het hek. Wie door het raam naar binnen wil (dat niet te zien is vanaf de weg) moet langs prikkeldraad.

Hij wijst me hoe nabij de bewuste Idaho Falls zijn, die ik bezoek. Die watervallen zijn veel breder dan hoog, maar historisch verantwoord. Een leuk gesprek daar weer met mensen die even staan uit te blazen van een congres. De man heeft in Duitsland gewerkt drie jaar lang met het Amerikaanse leger, mist het nog steeds. We hebben het over van alles, onder andere oorlog. Bij afscheid geef ik ze alledrie een kikker, er wordt een foto gemaakt en gedeeld via Facebook, ik word als vriend toegevoegd. Een leuke post twee uur later online, met de ware betekenis van al die kikkers die ik uitdeel. Het is geweldig.

Bij het bezoekerscentrum leer ik dat er nog een lokaal museum open is tot laat in de avond. Daarheen. Veel lokale historie, leuk gedaan, en alle apparaten die Archimedes ontwikkelde en uitvond.

Zeer interessant is het onderdeel ‘Atoms for  Peace’ (ook van Dwight) waarin men probeerde atoomenergie veilig te onwikkelen en de Russen voor te blijven. Het stadje Arco, dat ik passeerde, werd de eerste stad verlicht met kernenergie, nadat er een centrale gebouwd was in deze streek.
Groot nadeel: het afval. Dat werd hergebruikt en gereinigd, met een opbrengst van anderhalf miljard dollar. Tot men merkte dat wat overbleef toch niet veilig genoeg was opgeborgen, en er voor een half miljard herstelwerkzaamheden moesten uitgevoerd omdat inmiddels het grondwater licht gaf.  Een mooi tijdsbeeld van hoe men toen naar atoomenergie keek en hoe de propaganda werkte.

Dan een rondje downtown. Nog veel oude stenen gebouwen uit de tijd dat deze toen grensstad booming was, met al die aardappelteelt. Op straat ook bankjes in de vorm van aardappelen. In de souvenirshops allerlei vormen van aardappelen. Als ik ergens vraag naar een winkel in schildersspullen staat daar een jongeman die vraagt of ik ook iets anders spreek dan Engels, hij vermoedt van wel. Hij verzamelt in zoveel mogelijk talen “Je bent mooi”, Nederlands had hij nog niet. Stu is soepchef ergens in een restaurantje op de hoek. We nemen afscheid in het Spaans, tot zijn verbazing. Dat schilderswinkeltje is er niet, maar toch blij dat ik gevraagd heb.

Met een gekoelde citroenlimonade ga ik terug naar Monster, zet wat raampjes tegen elkaar open en vind tot mijn vreugde dat ik kan verbinden met de wifi van de garage. Verse blog dus vanavond voor u, als het signaal sterk genoeg is. Tempo heb ik niet deze week, maar ooit zal ik toch wel ergens komen

Het is altijd nog goed gekomen.

2 gedachten over “NBU 68, Idaho Falls

  1. Tot mijn verrassing vandaag een kaart van je ontvangen uit Idaho. Leuk! Best wel snel dus (8 dagen).
    Je vroeg of ik ook zo noordelijk was geweest. Ik ben in NY city begonnen, daarna nog in Upstate NY en Boston geweest. Vandaar over de Apalachians naar het zuiden. Tennessee, Alabama, Louisiana. Helemaal langs de grens met Mexico tot aan Californië: Texas, New Mexico, Arizona (ook nog een stukje Mexico). Leo Carillo State park bij LA was mijn eindstation. Het hele midden heb ik dus overgeslagen, maar er waren plekken bij waar jij geweest bent die ik ook bezocht heb. Van september1980 tot begin januari 1981, Iets van 4 maanden onderweg geweest.
    Leuk om jouw tocht zo te volgen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s