NBU 16, Graceland, Graceland, Memphis Tennessee

IMG_3208

Een bucketlistbestemming. Niet voor mij, voor mijn reisgenootje. Busje van het hotel zette ons keurig voor de deur af, redelijk vroeg. Het was rustig en eigenlijk bleef het dat de hele dag wel. Hier komen 700.000 bezoekers per jaar, maar alleen in het eigenlijke woonhuis valt dat op, door de beperkte ruimte. Eerst ga je op de foto, staan, ready, smile. Mijn reisgenootje barstte prompt in tranen uit van pure emotie. Op de Ipad vertelt de gids je alles over de ruimtes waar je door gaat, hoe lang je er over doet bepaal je zelf. Ik dacht een ochtend nodig te hebben voor deze bestemming, maar we waren bijna de laatste die het terrein verlieten. Niet alleen met het huis, maar met de hele uitstalling. Alle auto’s, motoren en golfkarretjes, zelfs de trekker. Alle gouden platen, prijzen, pakken. Alle tributes van andere artiesten. Maar het boeiendst waren de filmopnames overal, interviews, de muziek, de thuisfilmpjes met vrienden en familie. De pakken zijn over de top, als je ze ziet staan denk je: hoe verzin je het. Als je de opnames en foto’s ziet van Elvis in zo’n pak bljkt: zijn persoonlijkheid was groter dan die pakken, hij wist precies wat hij deed.

Omdat Memphis hier om de hoek ligt, toch nog even daar een kijkje nemen in de zeer late middag. Beale Street is de bedoeling, maar tot onze vreugde is de Sun Studio open voor een toer. Ook hier maakt de gids het verhaal, de plek is verbazend origineel gebleven, nadat de ruimtes decades ongebruikt waren. Een kruisje op de vloer markeert waar The King zijn eerste hit, Heartbreak Hotel, opnam. Maar ook alle andere groten krijgen hier de aandacht die ze verdienen. Beale Street is nog de muziekstraat die het ooit was, al zijn ook hier de toeristen neergedaald. Muziek is hier het belangrijkste, en met elkaar chillen met een koel drankje. Geen zwervers en bedelaars, geen levende beelden. Wel levende muziek in het parkje, met gemengd publiek. Zolang het publiek betaalt spelen de mannen door, met prachtige gitaar- en drumsolo’s. De man in zijn rolstoel danst naar hartenlust mee. De dag had niet beter kunnen eindigen.

Nou ja, de tomtom had ons naar de juiste plek terug kunnen sturen in plaats van naar de richting Nashville. Wilde hij ons langer laten genieten van Elvis Radio? Of geeft hij ons een teken?

2 gedachten over “NBU 16, Graceland, Graceland, Memphis Tennessee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s