NBU 15, City to City

DSC01964 2.jpg

 

Natchez sneuvelde, toen ik vanmorgen om vijf uur wakker geklopt werd door iemand die zich in de deur vergiste. Daarna kon ik natuurlijk niet meer slapen en leek het me beter meer tijd op de weg door te brengen om Memphis zeker te stellen. We zitten een beetje in een klemmetje vanwege het ophalen van het Monster. Een historisch moment toen die vriendelijke meneer in de tomtom vertelde: You will follow this route for 337 Miles. De I55 NB was onze verblijfplaats. Een bedekte hemel, Louisiana en Texas hebben last van het regenachtige weer en overstromingen vinden overal plaats en zullen nog plaats vinden. In Houston varen schepen op elkaar van ellende. Wij hadden weinig last. Via Jackson raakten we wat van de delta af, het landschap werd minder plat, de bomen hielden hun voetjes droog, de zon kwam door tussen de buien. Als eerder viel het op dat de vluchtstrook hier vol ligt met loopvlakken van banden die het niet haalden. Af en toe een roadkill die we niet thuis kunnen brengen. In de weides paarden, koeien en volgens mij zag ik ook schapen. Mijn zusje zag een roedel herten. Witte reigers, de grote zwarte kraaiachtigen en iets wat lijkt op een klein soort gier waren de vogels die zich toonden.

Amerikaanse reclameborden die ruim van te voren aangeven wat er straks te halen valt. Eten, drinken, benzine, een advocaat. Na een paar uur een korte pauze bij Cracker Barrel Old Country Store. Een bijna authentieke winkel van Sinkel, met erbij een geschikte plek om te lunchen. Er was een wachtlijst en de schommelstoelen voor de deur waren allemaal in gebruik. Dus na een rondje winkel en toilet verder noordwaarts. Af en toe grotere of kleinere kruizen langs de weg. Verder zagen we vooral veel bomen. Zelfs geen Nep Elvis onderweg naar Memphis. Halverwege de middag nog een stop, nu wilde ik echt thee. Daar doen ze hier niet veel aan. Op een rustplek met diverse pompen en fastfood ketens bleek Waffle House degene te zijn die behoorlijke koffie en thee in echte stenen mokken serveert. De vrolijke jongeman achter de balie wilde wete: Where y’all from? Nederland natuurlijk. Dat ontlokte hem de kreet: “For real?!” Zijn dag was duidelijk gemaakt en het Delfts blauwe klompje als sleutelhanger van mijn zusje vond hij te gek. Louisiana, daar wilde hij ooit ook nog eens heen, net als Memphis, waar hij nooit was nog. Ooit wilde hij nog eens de staat Mississippi uit. Gelijk deze pauze gebruikt om een hotelkamer te vinden. Je doet uiteindelijk een blinde greep gebaseerd op prijs en foto’s, geen van beide zullen kloppen. De prijs is altijd hoger hier vanwege alle belastingen, en de foto’s zijn vaak jaren geleden genomen, toen alles nog fris en vrolijk was.

Onze keus blijkt een schot in de roos. Niet alleen zitten we zeer dicht bij Graceland en is de kamer groot en schoon en voorzien van een waterkokertje: het is Musical May in Memphis. In de lobby zien we het al: de echte Amerikaanse Elvisliefhebbers zitten in de lobby te wachten op de dingen die komen gaan. Die avond is er een show, met BBQ. We dompelen ons onder in dit muziekgeweld voor de kleine man, de draagkrachtigen zitten waarschijnlijk downtown in de bekende clubs. In de zaal, met door Patty zelf gemaakte BBQ: ‘give her a big hand’, welgeteld 35 personen. Veel enthousiaste middelbare vrouwtjes waar wij uitstekend bij passen, naar ik vermoed zijn de jongetjes met kuiven, bakkebaarden en Elvisbrillen de enthousiaste neefjes van de artiesten. Vermoedelijk zijn al hun moeders er ook. Het enthousiasme doet er niet voor onder. Straight from Nashville ladies en gentlemen: Johnny Cash en zijn June, Buddy Holly, Roy Orbison, Waylon Jennings en de Beatles, alle vrouwelijke sterren in een jong meisje en als afsluiting the King himself. Ze zingen allemaal goed, en de jonkies hopen wellicht nog op een doorbraak. Maar dit is waarschijnlijk toch the bottem of the barrel, in een stad zo doordesemd van muziek. Hoeveel Elvissen staan hier vanuit hun tenen te zingen dat het een aard heeft? Hoevelen houden hier de Rock & Roll levend?

Elvis never left the building.

3 gedachten over “NBU 15, City to City

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s