NBU 9, What to do in Houston

IMG_2440

Het is een glorieuze zondag, mijn gastheer stelt voor buitenshuis te ontbijten. Het worden bagels op een pleintje. Dan naar de Water Walls, waar we gisteren langs gingen maar die toen donker waren. Nu is het er druk en komen we aan foto’s maken toe. We treffen een jong stel dat hier hun 1-jarig huwelijk viert. Daarna naar de botanische tuinen, die in feite een bospark zijn, met een paar wandelloops. Prairiebloemen, hagedissen, schildpadden in de vijver, het modderige water van de Bayou, vlinders, mensen met en zonder kleine kinderen. We lopen anderhalf uur een rondje en eindigen dan op de verkeerde parkeerplaats.

Aansluitend even naar een zaak met kunstbenodigdheden, voor een paletmesje. Dan wordt het tijd het vochtgehalte aan te zuiveren, wat we combineren met een originele hotdoglunch. Mijn gastheer houdt het dan voor gezien, ik wordt afgezet bij het Houston Museum of Fine Arts. Aan de gevel een enorme poster: Vincent van Gogh, his life in art. De mensen staan in een lange rij binnen te wachten tot ze er in kunnen. Ik leg de dames bij de balie uit dat het wel grappig is deze expo hier, omdat het laatste museum dat ik in Nederland vlak voor vertrek bezocht het Van Gogh was, vanwege de Hockneys. We wisselen nog wat prettige info uit over hoe musea te bezoeken, wat ik vind van Hockney, of ze Hoppers hebben. Als ik wil betalen voor een kaartje krijg ik wel dat kaartje, maar ook een klipje en geen rekening. Ik mag er gratis in. Vraag me niet waarom. Van Gogh sla ik uiteraard over, ik ga voor de Amerikaanse kunstenaars. John Singer Sargent, Remington, Dow, Kooning (alle twee). Onderweg kijk ik uiteraard ook even bij de Europese kunst, oud en nieuw. Een Rembrandt, een Bol, van alle grote namen hangt wel een werk. Niet altijd het topwerk overigens. Maar wel weer een prachtig museum met alle ruimte. En allemaal uit private fondsen betaald.

Dan besluit ik nog even een kijkje te nemen in het park verderop. Mensen genieten van het weer, eten een ijsje, er varen bootjes op het water. Bij monumenten wordt druk gefotografeerd: over twee weken is het Graduation Day, men laat zich als student van de Houston University vereeuwigen bij het beeld van Sam Houston, stichter van de stad, in cap en gown. Ook hier en daar meisjes van Mexicaanse afkomst in enorme jurken. Zij zijn debutantes, ze zien er uit als poppetjes. Onder de (waarschijnlijk gehuurde) jurken met veel glitter en glans makkelijke slippers voor deze dag, ziet toch niemand. Elke paar minuten vliegt er een helikopter over, die even verderop landt bij het traumaziekenhuis. In de bomen hier het Spaanse mos dat van de takken afhangt, u kent het van de films die in het diepe zuiden spelen.

Ik wordt weer keurig opgehaald, mijn bed krijgt een vers dekje, we warmen het chinees van gisteravond op en praten wat over kunst (waar dit huis vol mee hangt) het leven in het algemeen en gemeenschappelijke vrienden in het bijzonder. Boven draait de droger, hier beneden werk ik door mails heen, probeer nog wat informatie te ordenen voor D-Day, de dag dat Monster uit de garage komt en geregistreerd moet worden. Maar eerst nog maandag hier de laatste zaken rond krijgen, en dan op naar New Orleans. Go East, Woman!

 

 

 

Een gedachte over “NBU 9, What to do in Houston

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s