Wie verre reizen maakt…. 26, Jeonju 24 september

IMG_0587

Voor het eerst zonder airco geslapen vannacht en wakker geworden om nog een shirt aan te trekken. Heerlijk! Heel vroeg er uit, alles is nog stil en dicht als ik buiten kom. Het vooroudercomplex van de Jeosun dynastie bezocht, de stille straten en huizen bekeken, langs de rivier naar een paviljoen gelopen. Zoals ik kris-kras door dit land reis, zo weef ik heen en weer door dit stadsdeel. Zodra ik de hoofdstraten bereik kom ik weer in de drukte, de gekte van het foto’s maken in traditionele dracht. Twee straatjes daarachter is er niemand, zijn er doorkijkjes, is er oog voor detail. Ik lunch zoals de meesten hier, koop een soort koude dimsums die ik verorber op een bankje voor de paleismuur. Halverwege de middag heb ik gezien wat er toegankelijk was, niet alles is deze feestelijke volle maan-maandag open. Mijn behoefte aan echte thee is gestegen, mijn verzadigingspunt voor Hanokdames even bereikt. Ik stap het Hanok deel uit, top mijn theïnegehalte op bij Starbucks en ga de nieuwe stad in. Ook hier is het leuk, laag, straten met bomen. Even denk ik dat alles dicht is, maar dan komt er, naast een groot oud complex, toch weer een winkelwijk, met voetgangersvriendelijke gebieden, veel mode, veel film, veel reuring. Maar zonder Hanbok. Op deze dag is er ook op een plein een altaar ter nagedachtenis aan studenten en hun leraren die vier jaar terug bij honderden omkwamen toen hun ferry zonk. Daar is het deze maandag de dag voor. Deze avond in het journaal beelden van familieleden die met de boot naar die plek gaan en rijstwijn in het water schenken. Ook op dit plein een beeld dat herinnert aan de seksslavinnen in WWII. De verhoudingen tussen Koreanen en Japanners zijn complex, leer ik van mijn gastheer. In sommige streken wil men niets van ze weten, in andere streken is de cultuur erg vermengd en probeert men dat er uit te krijgen, in andere gebieden neemt men het wat luchtiger op. Als ik weer behoefte aan rust en thee heb, ga ik terug naar mijn kamertje en tref daar de gastheer, we voeren een goed gesprek. Hij krijgt veel Europeanen hier, maar Nederlanders ziet hij zelden. Terwijl dit zo’n prachtig, gastvrij en goed bereisbaar land is. En iets goedkoper dan Japan. We hebben het over de veranderende wereld, hoe mensen nu hier net als bij ons minder kinderen hebben; kleiner willen wonen, omdat de energierekening in dit klimaat zo hoog is, je betaalt meer voor een kleinere flat dan een grotere, vrijstaande huizen zijn helemaal niet te doen qua airco en verwarming.

Ik zet een kop thee, ik zit op mijn stoepje. Nog even dan is de zon onder en ga ik op jacht naar de volgende maaltijd. Als de muggen in te grote aantallen opkomen, ondanks de goudvis die de gastheer in het waterbakje naast mijn deur overzet, ga ik naar binnen, achter mijn papieren deuren. Morgen naar Icheon, waar mooi Celadon gemaakt wordt, richting Seoel. Het einde van de reis is in zicht.

Een gedachte over “Wie verre reizen maakt…. 26, Jeonju 24 september

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s