Wie verre reizen maakt…. 20, Naar Pohang, 18 september

IMG_0095

Een rijdag vandaag, dit land is te groot om alles in twee weken te zien, dus hele stukken moet ik overslaan, de krenten moeten uit de pap. Eerst een nieuwe geheugenkaart voor de camera, en als ik dan toch in de E-Markt ben, met een foodcourt waar de Bijenkorf een puntje aan kan zuigen, sla ik gelijk wat proviand in voor onderweg. Ik maak nog een korte wandeling langs het strand en kies voor de kustweg. Vaak stoppen voor foto’s kan ik niet, je kunt bijna nergens parkeren zonder echt af te dwalen. Bij Somchok besluit ik via Murang Valley naar Taebaek te rijden om via de bergen binnendoor Pohang aan te rijden. Een goede keuze.  De bergen zijn hier stijl en volledig  begroeid met bomen, die al voorzichtig aan herfst beginnen te denken. Waar het voor bomen te stijl is, is de wand paars van de herfstasters. Ik klim omhoog langs bergwegen die niet altijd tot de officiële route horen; dat merk ik als ik midden op een nog aan te leggen stuk beland. De wegwerkers geven geen krimp en wijzen me rustig welk stukje ik kan gebruiken om weer op de 31 te komen. De waarschuwingen voor vallend gesteente worden geïllustreerd door brokstukken op de weg. In Taebaek, waar het schansspringen werd gehouden tijdens de winterspelen, drink ik een vers kopje citroenthee in een minitentje langs de weg. Een stadje verderop besluit ik te tanken want je weet maar nooit. De aardige jongenman aan de pomp blijkt uitstekend Engels te spreken en helpt me graag met wat navigatievragen. Nog twee uur, belooft hij, tot Pohang. Maar ik weet dat het altijd verder is dan het lijkt. Vanaf Taebaek, niet alleen bekend om zijn sneeuw, maar ook duidelijk om zijn steenkool, ga ik zuid-oost. De bergen slinger ik over, langs en door, men kijkt hier niet op een tunneltje. Als het hoogste punt bereikt is daal ik langzaam af, worden de valleien breder en bij Andong bereik ik de grote, brede rivier die lang mijn metgezel wordt en ruimte geeft voor landbouw. Rijst, ginseng een beetje, en heel veel fruit. In één dorpje hebben zelfs de bushaltes en straatnaambordjes de vorm van een appel, overal worden ze verkocht, ook langs de weg, groot en rood. Nu ik een nieuwe geheugenkaart heb kan ik erg weinig foto’s maken helaas, maar het uitzicht wordt steeds mooier en lieflijker, tot ik halverwege de middag bij Samsu de zee weer bereik. In dit dorp draait het om de krab, waarschijnlijk de wolhand.  Op veel gebouwen staat hij gevelgroot en oranje als 3D figuur, een brug heeft de vorm van een vissersschip, de krab daarop moet zeker tien meter zijn. Dat doen ze hier graag: figuren gebruiken. Als het dorp paddenstoelen kweekt zie je overal vrolijke mannetjes met puntmutsen staan. Ik ben blij voor de bergweg te hebben gekozen want in Samsu lijkt het zoals in Somchok, maar drukker. De zee zie je bij vlagen, de stranden zijn prachtig. Om kwart over zes zakt de zon achter de bergen, om kwart voor zeven is het donker en arriveer ik bij een lokale koffietent. Een verse bak thee en dan met booking.com een hotelletje gokken. Ook dit keer weer een meevaller, waar de vriendelijke jongeman mijn auto zelfs voor mij op de juiste parkeerplaats zet. Nog niet zeker wat ik de komende dagen ga doen, en of ik nog een deel van het reisgezelschap dat nu in Busan zit ergens onderweg ontmoeten zal over een paar dagen, overweeg ik dit hotelletje aan te houden. Als het bed tenminste zacht genoeg is en deze kamer nog vrij. Mijn hoofd zit vol uitzicht.

2 gedachten over “Wie verre reizen maakt…. 20, Naar Pohang, 18 september

  1. Dat is weer een mooie rit ik ga op Google Maps kijken op de kaart waar je zoal bent. Wat zit er voor iets engs in die fles een ingemaakt beest insect of zo iets? Brrŕr

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s