Wie verre reizen maakt…. 19, Seorak Natural Park, 17 september

IMG_0048

Om kwart voor negen zoef ik in mijn Genesis G330 onder een stralend zonnetje het Seorak natuurreservaat binnen. Een van de vele Unesco Sites hier. Eerst de kabelbaan omhoog. Al direct in het begin is het zicht op de Ulsan formatie ontroerend van schoonheid. Boven aangekomen eerst nog verder omhoog. Op comfortabele trappen, die evengoed stijl zijn. Op de kale top allerlei medebezoekers die vooral druk zijn met selfies maken. Ik bied af en toe aan een foto te schieten, maar ben vooral druk met genieten van het weidse heldere uitzicht. Het is indrukwekkend in alle opzichten. Dan voorbij het kabelbaanplatform naar beneden, richting de oproep van de monnik die ik bij aankomst al hoorde. Dat blijkt uit een speakertje tussen de bomen te komen, maar als ik bij de kleine Aalhuk tempel kom, zit daar een echte monnik in diep gesprek met een vader en zoon. Vader heeft betaald voor een dienst en ik mag mee kijken. Aan het eind worden allerlei namen opgenoemd, zoiets als bij ons in de RK kerk. Mensen kunnen formulieren invullen, die oogst wordt dan bij de volgende gelegenheid meegenomen. Bij het weggaan verontschuldigt de monnik zich voor het feit dat hij geen Engels spreekt en ik krijg een hand en een bedankje. Dan vertrekt hij met zijn koperen pot naar het woongedeelte onder de tempel en ik, na een schaafijs met rode bonen, met de kabel naar beneden. Ik besluit nog de richting van Ulsan op te gaan maar niet verder dan Heundeul Bawi, dat is te doen gezien de tijd. Het is niet ver, minder dan twee kilometer, maar ondanks het goed onderhouden pad ben je twee uur bezig met bovenkomen. En bordjes moeten er ook worden gelezen, over welke bomen er staan en waarom dit gebied zo bijzonder van natuur is, en over allerlei legendes met betrekking tot dit gebied. Ik maak, bij een doorzicht op de grote Ulsan rotspartij, een foto van een Koreaan uit de buurt van Busan. Hij was hier gisteren al, maar kon toen door de mist niet klimmen. Hij spreekt goed Engels, een uitzondering, te maken met zijn baan bij een luchtvaarttechnisch bedrijf, dus ik klim graag een stukje met hem op. Volgende maand komt hij een maand naar Europa en bezoekt dan ook Nederland. Waar precies moet hij nog plannen. Een vriend van hem was al eens in ons land. Die concludeerde dat Noord-Europeanen zoals wij er uit zien als eieren, wat aan de harde wind geweten moet worden. Koreanen hebben minder wind en dus bredere en plattere gezichten. We nemen afscheid als mijn eindpunt is bereikt en hij nog twee-en-half kilometer verder omhoog moet, en weer alles omlaag.

Ik kijk rond bij de indrukwekkende rotsen, bezoek de grot met de witte Boeddha die daar al sinds 651 zit en nog wat andere kleinere tempels op de weg terug. Het is een prachtige klim en afdaling en beneden is er nog tijd voor de grote tempel, die waarschijnlijk al die andere tempeltjes onderhoudt. Daar kun je ook een tijdje bij de monniken verblijven, veel bezoekers blijven een nachtje. Ik ga nog een keer langs bij de grote Boeddha, bekijk het oorlogsmonument gewijd aan de Tijger-divisie die in 1951 dapper strijd leverde in de buurt,  probeer ergens vergeefs zwarte thee te kopen. Ik toets mijn volgende bestemming in de navigatie en zit, na een rit over de rijkswegen, af en toe direct langs de kust, om zes uur bij Bossa Nova, een koffietentje dat ook thee verkoopt, aan het strand van Gangneum. Daar zoek ik via Booking.com een onderkomen in de buurt. Na een prettig uurtje aan het strand  naar mijn hotel. Het blijkt nieuw en zeer comfortabel te zijn, mijn kamer is van alle gemakken voorzien, het bed is zacht, de handdoeken zijn groot, on-Koreaans. Dus heerlijk bijkomen, batterij en telefoon en wifi-ei opladen en zien hoever ik morgen weer kom. Voor vertrek een elektronicawinkel vinden, al mijn geheugenkaarten zijn vol.

Een gedachte over “Wie verre reizen maakt…. 19, Seorak Natural Park, 17 september

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s