Wie verre reizen maakt…. 14, Itaewon, 12 september

IMG_9720.jpg

Ik besluit de dag rustig te starten, zonder wekker te zetten, maar half acht ben ik toch wakker. Om negen uur zit ik in een koffietentje aan het ontbijt en schrijf ik ansichtkaarten, die ik verderop gelijk kan laten frankeren. Dan een lange metroreis, er schijnt van alles uit te vallen, ook mijn lokale mederijders trekken af en toe de wenkbrauwen omhoog. Pas tegen half twaalf kom ik bij het Koreaanse oorlogsmuseum aan. Een groot complex met buiten monumenten, vliegtuigen en schepen. Vlaggen van alle landen die Zuid-Korea bijstonden in de oorlog om hun grondgebied terug te winnen nadat de communisten al tot Busan waren genaderd. Wij, Nederland, deden als vierde land mee, na UK, VS en Australië.

Als ik naar onze vlag toeloop, nadert er een schoolklas, de juf leest voor: Nederland. Als ik haar vertel dat ik daar vandaan kom, staat er een halve klas kinderen te buigen en te bedanken. Het ontroert me meer dan ik zou verwachten. Binnen ruim aandacht voor alle slachtoffers in een indrukwekkende ruimte vol van symboliek. Alle oorlogen komen voorbij, maar ik kom voor die van na WWII. Een vitrine geeft informatie over onze inbreng, met foto’s, uniform onderdelen, een video filmpje. Verderop vind ik ook een schenking van Koreaveteraan Harm de Jong, die uniformonderdelen cadeau deed en een serie boekjes over de KM. Het geeft allemaal blijk van grote aandacht en waardering voor de inzet van de landen die dit land steunden. Ik kom later op de dag een groep Amerikaanse veteranen tegen, die vertelt dat ze zich hier zeer gewaardeerd voelen en onder de indruk zijn van wat er van het land geworden is. Een groep jonge vrijwilligers staat hen tijdens de reis in alles bij. Ik krijg de indruk dat de jongens op hun lengte en voorkomen zijn uitgezocht, ze zijn zonder uitzondering langer dan gemiddeld en het aanzien waard.

Na de paar uur in het museum en een flinke wandeling  door de middaghitte bereik ik het Leeum Samsung Museum of Art. Moderne architectuur van de bovenste plank; Botta, Nauvel en Koolhaas tekenden ieder een onderdeel. Twee afdelingen: vier verdiepingen oude kunst: calcedon, wit porcelein, schilderijen en Boeddhistische voorwerpen van metaal; een tweetal verdiepingen met kunst van na 1900, avant-garde. Een mooie mix van zeer bekende westerse kunstenaars en Koreaanse kunstenaars die de link met die westerse kunst legden. Werk van Willem de Kooning, Richter, Judd, Hirst, McCartney, Kapoor, Calder, Bacon. De namen van de Koreaanse kunstenaars zijn voor mij wat lastiger te herhalen, maar het zijn zonder uitzondering prachtige werken. Goed en ruim neergezet, prima uitgelicht, een museum dat de moeite waard is.

Als ik buiten kom is het al bijna vijf uur. Ik neem een taxi, Insadong is niet snel per metro te bereiken. En je ziet nog eens wat in een taxi. Ik sluit de middag af met het bezoeken van antiek en kunstwinkels in Insadong, score een mooie Koreaanse kwast en inkt aan een stuk, nog wat cadeautje en  zit uiteindelijk op een krukje op de stoep te genieten van de avondstemming, de heerlijke thee, mijn voeten omhoog en een uitstekende klassieke gitarist. De tijd tussen het inschenken van vooral koffie besteedt hij aan het studeren van klassieke stukken die hem zonder moeite afgaan. Het concierto de Aranjuez past wonderwel in deze omgeving.

Een gedachte over “Wie verre reizen maakt…. 14, Itaewon, 12 september

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s