Wie verre reizen maakt…. 12, Seoel, 10 september

IMG_9310

Weer een reisdag met geregel. Op Incheon kost het even tijd voor ik een wifi ei, Koreaanse Won en daarna een OV kaart heb, Ik kies voor het konijn, maar dat hangt me al snel als een molensteen om de nek, want het beestje is niet echt bedrijfszeker.

Omdat de taxichauffeur geen zin heeft in een lastige omrit, sleep ik mijn koffers in de middaghitte een kilometer of wat voort, tot ik bij mijn hotel ben. Van alle luxe en elektronica voorzien, het duurt even voor ik snap hoe het toilet doorgespoeld moet worden.

Even opknappen, de koffers opengooien voor het laatste droogwerk, spullen sorteren  en dan de wijde wereld in. Wat zaken die opvallen:

Ik zie weinig prullenbakken, toch is alles vrijwel schoon en zonder troep. De avondmarkt, een van de attracties hier, is open van vijf tot zeven. Het ritselt va de toeristen overal, maar ik herken die niet, want afkomstig uit buurlanden. De metro is geweldig, schoon, en snel. De kennis van de Engelse taal is matig, tot afwezig bij velen. Ook op het politiebureau kijken ze me glazig aan. Gelukkig is er toeristenpolitie, gekleed met kekke zomerhoedjes. Hun Engels is gelukkig afdoende. Seoel is een mix van oud en nieuw. Werkelijk iedereen loopt met oortjes in, de telefoon is bij niemand, ongeacht leeftijd, afwezig. En om wat privé te zijn, hurk je gewoon ergens in een hoekje als je wilt bellen. Bij het Seoel Station liggen mannen op stukken karton, ze kijken niet allemaal meer even fris uit de ogen. Rondom een prachtige wandelweg (ontworpen door Winnie Maas) met bomen en struiken, over de drukke verkeersweg door de stad zie je grote banken, die weg, spoorrails en een wrak gebouwtje waaromheen allerlei mensen rondhangen die daar duidelijk slapen bij gebrek aan beter. De tegenstellingen zijn groot. Metrostations fungeren als winkelcentra, buiten al die andere centra die er ook zijn. Om acht uur ’s avonds ben ik gevloerd en wel terug in het hotel. Morgen staan ze hier om half acht op de stoep voor een ritje naar de grens. Uitsluitend als georganiseerde toer te doen, en graag behoorlijk gekleed.

 

 

1 thought on “Wie verre reizen maakt…. 12, Seoel, 10 september

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s