Wie verre reizen maakt…. 8, Duikdag 5, 7 september

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een prachtig begin van de dag op Sandy Paradise. Blauw water, wit zand, veel scholen vis en flitsende haaien. Maar we komen voor het paren der bumphead parrotfish, dat doen ze rond volle maan. Het grootste feest is al voorbij als we aankomen, ze zwemmen al weer weg. Wat laatkomers maken het meer dan de moeite waard. Ook de yellowmargin triggerfish is met nageslacht bezig, paren hebben overal nesten. Langs de rand van het plateau een plek waar het ritselt van de garden eels, ze zijn niet schuw dus kun je dichtbij komen zonder dat ze in hun holletjes verdwijnen. Verder voor de details een zwarte mantis en wat glasvis. Het is een werkelijk schitterende duik, een plek waar ik uren rond zou kunnen kijken. Na de ochtendsnack en wat rust naar Siaes Tunnel. De gang van deze tunnel is bovenin 27 meter dus in het begin is het zaak onder het dak te blijven hangen. Prachtige waaierkoralen steken af tegen de zij- en eindopening. Er zijn vier soorten vis die hier voorkomen hoewel ze normaal eigenlijk dieper zitten. Vanwege het gebrek aan licht vinden ze het hier ook gezellig. Ik zie er drie, twee dartfish, de decorator en de Helffrig, dan de blue back pygmee angel nog. Er zat ook een haai die door velen gemist werd, terwijl hij naast hen lag. De zwart-witte butterfly is door mij niet gezien, het zwarte koraal wel. Daarna er weer uit en langs de wand terug, zonder bijzonderheden, maar het blijft mooi, die wanden met koraal en vis.

Daarna doen we ’s middags twee maal Ulong Channel, een rifhaakduik. Eerst drie kwartier haaien, pompanos, jacks, Napoleons, bumpheads, barracuda’s in scholen en hier en daar een wahoo. Ze komen voor het koele zuurstofrijke water en blijven rondjes draaien zolang het stroomt. Daarna met stroom mee vliegen we door het kanaal, waar we onderweg een gigantische massa slakoraal tegenkomen, meters en meters hoog en breed. Het wordt de vissenflat genoemd omdat er onder ieder blad wel een big eye zit. Als de namiddagduik wat minder stroom geeft, kunnen we ook genieten van de anemonen met rode en blauwe onderkanten. Aan het eind van het kanaal een duo giant clams, en met wat geluk vind je op het rif tijdens het aanhaken nog een nudi of een moray. Halverwege is er een zandduin, wat sommigen tot capriolen verleidt zoals rennen zonder vinnen duin op en koppeltje duiken . Ik vind het zo al lastig genoeg en leg het een en ander vast. Dan begint onder een prachtige zonsondergang de Rock Island Agressor de terugreis naar de haven van Koror. ’s Avonds nog een keer diner, wat aanwijzingen voor de laatste dag aan boord, met nog twee duiken in het verschiet en andere dienstmededelingen. Dan de film die Emran heeft geschoten en gemonteerd en die voor een kleine vergoeding van 65 dollar te koop is. Het geeft een mooi beeld van het duiken, de boot, bemanning en mededuikers. Met Poolse buddy Robert besluiten we er een te kopen, de rest komen we wel uit.

En dan naar bed, voor de laatste dag, een zaterdag, met veel geregel, gewas, gezoek naar spullen, Afijn u kent dat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s