Wie verre reizen maakt…. 7, Duikdag 4, 6 september

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe dag kon niet beter beginnen, weer naar bluecorner, een rifhaakduik, Dit keer de camera mee. Het is geweldig om aan het touw op de stroom te rijden, naast de wahoo, een Spaanse makreel, de grijze rifhaaien, en binnendoor over het plateau twee wittips en hun begeleiders. De napoleon wrasses kwamen keer op keer langs en lieten zich mooi dichtbij vastleggen. Een accepteerde zelfs dat een van de gidsen hem een andere kant op stuurde. Ook op het plateau op de terugweg veel napoleons, een grazende schildpad. Dan nog een school barracuda’s en de duik is compleet. Terug aan boord, weer een snack, en dan de tweede duik, blue holes. Dezelfde plek, iets verderop. De bedoeling is door een gat bovenin de grot in te zwemmen, maar laagtij maakt dat lastig. Dan maar beneden langs. In de grot de zonneharpen van boven, voor de sfeerplaatjes. En op het zand de heremietkrabben, die daar zonder bescherming in hun ruime hol zitten en ieder aanbod van zeegras met dankbare klauwtjes aangrijpen. Net als ik verder wil exploreren komt er een kudde Chinese meisjes binnen, zonder bcd, tank onder de arm, bikini aan, klaar voor een supermodellen foto onderwater. Wie zo een circus toestaat of organiseert…  Het mooiste heb ik dan gemist. Net voor die invasie vraagt Hidde zijn Claire ten huwelijk, ze komt boven met een kanjer van een diamant aan haar linker ringvinger. Langs de wand en over het plateau terug, alle vissen in het stralende zonlicht.

Na de lunch, make your own burger, gaan we de poetsstations in german channel nog eens proberen om te zien of we meer geluk hebben. De haaien komen langs maar lijken zichzelf al schoon te vinden. Uiteindelijk zien we er een paar toch heen en weer kruizen, maar het mooiste is de groep grote snappers en jacks aan het einde. Voorop marcheert de grote barracuda, niemand wil vóór hem zwemmen. Tussen de grote groep twee haaien, die schoongemaakt worden door andere vissen. Niet de poetsvisjes maar snappers doen het knabbelwerk. Ik heb dan al op het zand een conch zien rondhobbelen, en een mooie opname kunnen maken van een partner gobi op de uitkijk, terwijl zijn garnaal het zware werk van huis schoonhouden uitvoert. Overal grote vissen, drie keer een schildpad, ook nog bij het opstijgen, en dan ziet het derde uur duiken deze dag er op. Batterijen wisselen, een drankje en log bijwerken op het achterdek.

Op de namiddagduik komt murphy langs. Ik wissel alle batterijen van de camera maar de ingeplaatse batterij gaat met pensioen. We duiken op Ngemelis Wall, tegen een eiland. Bij het te water gaan zien we aan de wal twee zonnende slangen.

De wand is prachtig, veelkleurige begroeiingen, waaierkoralen, zachte en harde koralen, er zwemt af en toe een grouper voorbij en dan begint het vondsten te regenen, althans voor Palau. Drie keer een robuuste ghostpipefish, in drie maten, twee orangutan krabben op hard koraal. Eem andreodora egretta en twee flabelinna’s een Notodoris Sp, geler dan die van de eerste dag; ik vind zelf een platworm waarvan er al een langsdwarrelde, de Thysanazzon nigropapillium, die inderdaad zwart met spikkels is. En ik merk bij de eerste vondst dat mijn batterij niet geladen is, dus geen foto’s deze duik. De groupers komen langs, een haai zegt gedag en ik duik en kijk.

Na het eten, waar de verloving en een honderdste duik voor een stel gevierd worden met taartteksten, wacht ons de laatste nachtduik, waar Eddie, 75 jaar oud en sinds 2000 duiker, haar 1500ste duik maakt. De avondduik, met chocolade na afloop, zorgt er voor dat er vijf doornkronen verwijderd worden, er wat veersterren en schelpen en heremietkreeften gezien worden, en ik onder de boot een fikse pleurobranch vind. Een goed eind van de duik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s