Noble Ledger, week 2, dag 2, Munster

Het systeem is eigen en weer even ingewerkt, dus een volle dag schrijven en bespreken zonder technische hindernissen. Zelfs het internet op mijn kamer is geregeld, dus kan ik weer mails ontvangen. Wifi is het niet, dus de smartphone is hier minder smart. De Duitse privacy- en verantwoordelijkheid-regelgeving rond wifi zijn dermate streng dat men er niet van houdt wifi te delen, ook niet bij mensen thuis. Ondertussen verkopen Duitse bedrijven informatie aan NSA, dus wellicht een terechte angst.
De laatste deelnemers arriveerden vandaag, sommigen gepland, anderen na een vertraagde trein en een gemist vliegtuig. Het gezamenlijk etentje is vandaag, en met een grote groep zitten we na een dag hard werken in een typisch Westfaalse eetgelegenheid, waar we als laatsten vertrekken.
Het moment van de dag was de middagbriefing om kwart voor zeven. Vandaag, 19 augustus in 2003, was er een aanval op een VN compound in Bagdad, met meer dan twintig slachtoffers. Vandaag is uitgeroepen tot de dag van de humanitaire hulpverlener. De Mel/Mil leider gaf er aandacht aan en lepelde wat aantallen op van vorig en dit jaar. Hulpverleners die omkomen bij het verlenen van hulp. Die uit Gaza en Zuid-Soedan zijn al meegeteld. De afgelopen jaren zijn de verliezen hoog.
Er werd een minuut stilte gevraagd, die in deze zaal, waar zo velen werden uitgezonden, en ook velen vrienden en collega’s achterlieten, de stilte groot en intens was, en de minuut langer dan zestig seconden. Hier geen plichtmatige stilte voor de bühne, hier had iedereen zijn eigen gedachten en herinneringen.
Om te zorgen dat die niet aangroeien, zijn oefeningen als deze bedacht, bij interventies waarin we proberen de wereld leefbaar te houden. Met wisselend resultaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s