Noble Ledger, week 2, dag 1, Munster

Al bijna routine: maandagochtend auto inpakken, cash opnemen, tank vol benzine en gaan. Geen verkeer van betekenis op mijn noordelijke route brengt twintig minuten winst, dus ruim op tijd parkeer ik voor de Prins Claus kazerne in Munster. Melden bij de helpdesk, inlogcodes updaten en nu ook een kamer op de kazerne met internetverbinding aangevraagd. Dat zou er toe moeten leiden dat wij op onze tv-loze kamers toegang hebben tot de wereld, het nieuws, de radio, leven. Helaas: “de ethernet kabel is niet aangesloten, of de andere kant reageert niet” zegt mijn Mac. Dat laatste dus, die kabel zit er heus wel in. De buurman komt kijken en weet ook geen oplossing. Het gebouw afgezocht naar de man die er wel iets mee kan, maar die kamer is leeg. In de messroom zit hij ook niet. Terug naar de kamer dan maar, na een dag zonder nieuws ook een avond zonder nieuws, terwijl het overal op de wereld kritisch wordt. Gelukkig word ik bijgepraat: Oekraïne is nog in toom, de Koerden hebben de dam veroverd en maken vorderingen in Mosul, verder is het nog overal een puinhoop. Na deze wereld update zijn vraag: u komt hier zeker om te scripten? Ja, al die politiek bewuste figuren moeten wel die burgers zijn die speciaal voor hun expertise op allerlei civiele vlakken zijn ingevlogen voor deze oefening. Mijn bijprater verlaat binnenkort de dienst. Na al zijn uitzendingen naar Afrika en Midden-Oosten had hij kort geleden het idee dat het ook rustig was overal. Die mening vind je hier nu nergens. Het is een puinhoop, het is kritisch, het is achteruit gegaan de afgelopen maanden. De rol van het Westen daarin heb ik nog door niemand hier als goed horen bestempelen. Dit zijn immers de mannen die de boots-on-the ground zijn, degenen die hun kameraden in een kist terug zien vliegen, degenen die de bermbom tegenkomen. Ondertussen slaat in onze Tweede Kamer de SGP oorlogszuchtige taal uit en vraagt om actief ingrijpen, wil dat we de VS ondersteunen, aanpakken. Want we leren niet van het verleden, ook al ligt het vlak achter ons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s