Profiel

Er zijn geen gekke dingen naar voren gekomen bij screening wethouders Den Helder, volgens recente berichten.

Ik heb me altijd verwonderd over het feit dat je tot nu toe zonder screening benoemd kon worden. Dacht dat er met screening voorkomen kon worden dat mensen met een ongeschikt verleden de stap konden zetten. Dat blijkt mee te vallen, als u het mij vraagt.

De wethoudersploeg is gescreend op VOG en BKR en gewogen en niet te licht bevonden op die punten.

Je vraagt je dan af aan welk profiel je tegenwoordig moet voldoen in Den Helder om toe te kunnen treden tot het lokaal bestuur. Althans, ik heb me dat herhaaldelijk afgevraagd de afgelopen maanden. Ik zal een poging wagen.

Je moet in ieder geval geen incassoprocedures hebben of anderszins mensen aanwijsbaar geld schuldig zijn, daar is die BKR voor. Af en toe een barrekening wat laat voldoen, of een lidmaatschap: dat kun je altijd oplossen, leerden we in het verleden.

De VOG trekt alleen na of je niet in criminele zaken betrokken bent (geweest) die bekend zijn bij justitie.

Wat mag wel?

Je mag nog niet zo lang geleden een Twitter account hebben opgestart onder een valse naam, die van een krant bijvoorbeeld, en daarbij valse beschuldigingen hebben geuit aan het adres van je plaatselijke stadsbestuurders, je collega’s.

Je kunt lid zijn van een fractie die zo groot is dat ze drie wethouders levert, waar jij er niet een van bent.

Je moeder kan actief lid zijn van de partij waar jij voor gevraagd wordt te acteren. Commissielid bijvoorbeeld, met de kans door te stromen als er iets onverhoeds gebeurt.

Je kunt kandidaat wethouder zijn geweest in eerdere formatierondes die niet positief afliepen voor de partij die je nomineerde. Daarna kun je zelf gaan formeren om er voor te zorgen dat je in ieder geval nu wel wethouder wordt. Als dat betekent dat je er voor moet zorgen dat een van de beoogde coalitiepartners scheurt, dan is dat geen probleem.

Je kunt als belangrijkste resultaat na acht jaar wethouderschap op je successenlijstje hebben staan dat je er voor hebt gezorgd dat circusdieren niet anders mogen zijn dan boerderijdieren. Voor die dieren is werken in een circus wel acceptabel kennelijk, maar voor een in gevangenschap geboren leeuw niet. Dat dit geen probleem is in je nieuwe gemeente doet er niet toe: jij maakt het er gewoon van, ook als het niet je portefeuille is.

Je moet bereid zijn je eigen partij op te geven en voor een andere partij wethouder worden (of zou je gewoon nog steeds actief mogen zijn voor een andere patij dan waar je lid van bent, zoals de afgelopen vier jaar in de raad bleek?). Dat die partij een ander signatuur heeft dan die waar je vandaan komt moet geen enkel probleem zijn; ambitie en je eigen carrière zijn belangrijker dan principes. Principes en politieke uitgangspunten doen er weinig toe als je vooruit wilt in de wereld.

Je moet geen baan hebben. Je werkgever heeft je naar huis gestuurd. Volgens sommigen na vele jaren trouwe dienst vanwege overcompleet.

Als je jezelf ongeschikt vindt voor de functie van wethouder, pas je ook nog steeds in Den Helder, vooral als je ten tijde van de formatie toevallig zonder werk zit.

Als je invullen van declaratiebonnen bureaucratie vindt, ben je ook erg geschikt om in het huidige stadsbestuur plaats te nemen. Een bonnetjesaffaire hebben we al gehad. Dat je van nu af aan alles moet verantwoorden, dat al je declaraties met bonnen moeten worden aangetoond en ieder dat zal kunnen inzien, per half jaar: een goede leerschool om iets bij te leren dat je in je vorige betrekking niet interesseerde.

Wat ook helpt: terug komen op eerder genomen besluiten. Maakt niet uit of de vorige raad in een democratisch proces iets besloot: je draait het gewoon terug.

Als je je minachtend uitlaat over hogere overheden pas je ook nog steeds in het profiel. Nog voor je je functie start kun je je gerust geringschattend uitlaten over ervaren bestuurders met jaren ervaring. Hun geblaf ken je wel en het interesseert je niet wat ze denken. Dat je na je benoeming gelijk roept dat je uiteraard respect hebt voor hun beslissingen, geeft je ruggengraat aan.

Je laat je partner achter in je vorige stad, wordt actief op Twitter om te laten zien hoe geweldig het is in Den Helder, roept iets ongefundeerds over je voorgangers en hun eetgedrag, wat je na een dag weer moet terugtrekken via de krant.

Je draagt je overhemd net even een knoopje te los en gaat ambitieus, ijdel en niet integer te werk. Jij bent voorlopig onder de pannen, en als je langer dan drie maanden vol houdt krijg je vanzelf wachtgeld als het toch, onverhoopt, maar voor velen niet onverwacht, fout mocht lopen.

Bovenal: je kunt buiten het openbare coalitieprogramma nog van alles afspreken dat de openbaarheid niet haalt. Nieuwe politiek hoeft immers, zo zien we hierboven, helemaal niet in te houden dat je open, eerlijk, betrouwbaar en integer bent. Je moet vooral goed kunnen draaien.

En wanneer het dan toch fout loopt, na al die zorgvuldige voorbereidingen, kun je altijd zeggen dat het ligt aan Den Helder, want daar waren ze zo dom om er in te trappen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s