Dag 12, Utah

We zouden een stuk van het Mormon Trail volgen en uitkomen bij “This is the place”. Het ging een tijdje goed. We kwamen een aantal “historical markers” tegen die met beeld en tekst duidelijk maakten wat hier gebeurde zo’n honderdvijftig jaar geleden. Nu al fris was het lastig voor te stellen hoe het moest zijn, hier de bergen over te moeten met de ossenwagens, en de sneeuw dreigend of aanwezig. Ook nu was er zelfs te veel sneeuw of ijs om de reis af te maken, de weg was gesloten. We maakten een omweg, kwamen door een gebied met brede valleien waarin grote boerenbedrijven met bijbehorende bebouwing stonden. Veel te koop, af en toe iets in aanbouw. De basis is spaanplaat, daaroverheen planken in verschillende kleuren of steenstrips. Veel huizen hebben een vlag voor de deur. Anders dan bij ons zonder aanleiding en anders dan bij ons hangt er vaak een andere vlag onder, die van de staat of het bedrijf; soms zelfs drie vlaggen onder elkaar. We besloten door te gaan tot Antelope eiland midden in het Salt Lake. Daar lopen herten, bizons en allerlei andere dieren. Midden in het zoutmeer zijn er ook veel vogels die hier langs komen of wonen. De zeemeeuwen zijn de vogel van de staat Utah, dankzij hun vraatzucht en het opeten van de sprinkhanen overleefde de eerste oogst van de mormoonse settlers. De bizons zagen we. Indrukwekkende beesten die dichter of verder bij de weg deden of wij er niet waren. Maar goed ook want als ze je wel zien kunnen ze met een vaartje van zestig kilometer per uur langs komen.
Terug naar de stad SLC even op de verschillende bedrijven gelet langs de weg. Hele gebieden met privé-klinieken en ziekenhuisjes; payday loans, om de laatste week van het salaris te overbruggen, tuxedo rentals, voor de PromBalls; allerlei fastfood tentjes en benzine stations; een advertentie om modellen en acteurs te werven voor films in dienst van Christus; indoor shooting ranges en wapenwinkels; State Liquor Stores met een aanbod waar we in Nederland niet aan kunnen tippen, met de mogelijkheid je net gekochte witte wijn snel op temperatuur te brengen; pretparken; en heel veel witte torentjes, zoals in de hele staat hier. De torentjes van de ward houses, branch houses en temples van de kerk van van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Hier de LDS genoemd, alom aanwezig en zeer invloedrijk in alle geledingen van het leven hier, ook buiten de eigen kerk. Zoals je bij ons soms oude molens telt kwamen we ze hier in rijen tegen. Op deze zondag goed bezocht, men gaat in ploegen en is drie uur bezig het hele zondag programma af te werken.
Terug naar huis nog even inkopen voor het avondeten, een nieuw dood dier (hert, eland?) langs de weg zien liggen. Ze worden altijd opgeruimd maar er zijn dagen dat men hier elke dag een nieuw dood hert ziet liggen op weg naar werk of huis.
Op de noordhellingen de laatste sneeuw, de skiliften gesloten en wachtend op volgend jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s