Gastvrij

Een bijzondere stad, oplettend lezertje, een centrum van Soefisme, al eeuwen. Nu onder druk, omdat Salafisten Soefisme als iets vreselijks zien. Er worden tombes vernield in Mali onder andere, maar ook hier heeft het gevolgen. In die stad is ergens een tombe van een bijzonder man, die allerlei legendes en halve en hele wonderen op zijn naam had staan toen hij overleed. Bescheiden was hij niet, dus al bij leven zorgde hij voor een flink onderkomen voor na zijn dood. Het bijzondere aan die ruimte zijn de geribde koepels typisch voor deze stad, en ruim aanwezig: maar liefst zes stuks. Je moet hoog staan om ze te kunnen zien en vast te leggen, normaal kan dat door naar het dak van het gebouw te klimmen. Onderhoud maakte dat onmogelijk tijdens ons bezoek. Niet voor een gat te vangen liepen we om het gebouwen, troffen een buurman en vroegen hem of wij vanaf zijn dak een kijkje konden nemen. Hij bekeek ons kort, nam ons mee de straat uit twee keer de hoek om, ontsloot ergens een deur. De trap op, langs de fiets, de boodschappen, een marmeren trap op en zo rechtstreeks iemands keuken in. Bontgeruite kleedjes, pannenlappen en gordijntjes gaven kleur en fleur. De vrouw des huizes vertrok geen spier toen wij als volslagen vreemden haar rijk betraden, heette ons vriendelijke welkom. Wij weer een trap op, langs de groenten, de was en de knijpermandjes op de kraakhelder trap naar het dak. Vandaar een prachtig gezicht op de zes inderdaad fraaie koepels. We schoten plaatjes naar hartenlust, de foto’s van de witte koepels tegen de strakblauwe lucht werden prachtig. Maar vooral zal dit bezoek mij bij blijven om de gastvrijheid van een familie, die wildvreemden hun huis in leiden, mensen die ze nooit meer zouden zien, zonder enig belang voor henzelf. Bij afscheid kregen we ook nog dadels aangeboden.

En dan zijn er nog mensen die vragen wat ik hier doe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s