Weg

De keren dat ik de Nederlandse Ambassade passeer is het daar een toonbeeld van rust, oplettend lezertje. Geen pantserautootjes en de enige mens die ik er een keer zag was de tuinman die de stoep schoon spoot. Niet bij alle Ambassades is het zo rustig. Bij de Belgen staan af en toe mensen voor de afdeling verblijfsvergunningen. Bij de Duitse Ambassadedie met scheermesdraad is omgeven, en waar nu weer een paar autootjes voor de deur staan en wat soldaten, is het op een werkdag altijd druk. Er staat meestal wel een man of vijftig netjes in de rij te wachten. Die mensen willen weg, naar Europa. Voor studie soms, maar ook voor werk, tijdelijk of permanent. Veel Tunsesiers zouden vertrekken als ze de kans kregen maar die kans krijgen ze niet veel. Toegang tot Europa is lastig. Ik ken een geval van iemand die het zes jaar lang probeerde, tot hij in Duitsland een baan kon krijgen en de bijbehorende verblijfsvergunning. Voor degenen die echt weg willen, omdat ze hier geen toekomst zien, nauwelijks een heden hebben en die toch zo’n kans niet krijgen, is er altijd nog de wanhoopspoging. In bootjes via Italie (Sicilie ligt maar 200 km hier vandaan) verder Europa in. Soms gaat dat fout met zo’n bootje, en vergaat het. Dan zijn ze echt weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s