Demo III

Er wordt wat afgedemonstreerd, oplettend lezertje. In Spanje staan ze regelmatig op straat, de Grieken zitten niet veel binnen, en ook in deze streken wordt of is het onrustig. Zelfs in Jordanië gaat men nu de straat op. Er is hier in Tunesië, in verschillende steden, een demonstratieactie gaande om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Vrouwen in het hele Arabische gebied vragen aandacht voor hun positie en eisen gelijke rechten in de actie “The Uprissng of the Wormen in the Arab World”. Over het Tahrirplein schreef ik hier al, en u zit natuurlijk ook voortdurend aan het toestel, om te horen hoe het afloopt daar. Maar ook zonder die vrouwenacties is het in Tunesië af en toe onrustig. In Siliana vraagt men om het aftreden van de Gouverneur, en kwam het tot geweld tussen demonstranten en politie, werd er gebruikt gemaakt van traangas. De reden: men vindt dat er niet voldoende gedaan wordt om het gebied te ontwikkelen en dat hun provincie niet voldoende budget krijgt vanuit de centrale regering. Daar houden ze de gouverneur verantwoordelijk voor, als vertegenwoordiger van diezelfde centrale regering. Veel internationale aandacht krijgt dit soort acties niet in het geweld van de eurocrisis, Syrië, en wat er verder in de wereld mis gaat. Maar het laat zien dat ook hier in Tunesië de strijd nog niet gestreden is, de inwoners nog lang niet tevreden zijn met de situatie en niet  van plan zich er bij neer te leggen. De nieuwe constitutie, de nieuwe verkiezingen, zij moeten meer duidelijkheid brengen over de koers van het land. Leven tussen hoop en vrees voor velen. Er zijn nu blokken gevormd, zodat de versnippering die de oppositie de overwinning kostte in ieder geval bestreden wordt. Of het voldoende is om diezelfde oppositie te laten winnen? Een van mijn vrienden hier heeft er een hard hoofd in, hij denkt dat de grootste partij de grootste blijft, en daar is hij niet blij mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s