Ontmoetingen

Waar zoiets op eens vandaan komt, oplettend lezertje, geen idee. Maar terwijl ik vanmiddag in de Medina op zoek was naar de Tourbet El Bey ontmoette ik een jonge toerist die dezelfde kant op ging. We vroegen ongeveer tegelijkertijd dezelfde informatie, zo zal het gekomen zijn. Of ik toerist was? Ja inderdaad. Hij ook, hij kwam uit Qatar en wilde naar de Tourbet el Bey. Ik ook. Het sprak volgens hem vanzelf dat we daarna gezamenlijk op zouden trekken, hij wilde dingen zien en ontdekken. Een maand is hij hier, voornamelijk vakantie, maar ook kijken hoe het vordert met de bouw van het appartementencomplex dat zijn familie hier laat bouwen. Business, you see? Ja, dat begrijp ik.

Hij heeft het zuiden van Europa bereisd, het noorden en midden van Afrika. Werkt bij een oliemaatschappij, niet Shell, maar tochookl groot. Uitgesproken ideeën van wat er mis is met de wereld en met deze regio. Gedeeltelijk deel ik die met hem, maar ik zie wel iets minder beren op de weg dan hij. Interessant om zo, zonder voorbehoud, iemand in een neutrale omgeving zijn mening te horen geven over de huidige situatie, onder een kopje thee en een glaasje water. We wisselden meningen uit over van alles, de waarde van dictators, waarom in het ene land wel, en in het andere land geen ingreep van UN of Europa of de VS te verwachten viel, wie er achter dat geweld zat. Hij gelooft niet dat Al Qaida als zodanig bestaat, ik geloof dat ze wel bestaan, we denken beiden dat ze aangestuurd worden, maar door wie, daar lopen onze meningen over uiteen. Hij vond het allemaal erg interessant, die politiek en de  ontwikkelingen, maar ook andere culturen en de geschiedenis hebben zijn belangstelling. Hij kon makkelijker dan ik de tekst op de graven in de Tourbet lezen, en vervolgens nog eens voor me vertalen, maar dat ik ze ook gedeeltelijk kon thuisbrengen, dat vond hij erg bijzonder en had hij nog niet mee gemaakt. Als ik een baan zocht ik Qatar, geen probleem, hij zou me van het vliegveld halen. Werk genoeg daar volgens hem voor mensen als ik. Geen idee of ik hem nog eens tref hier, maar hij is het vast van plan.

Bij thuiskomst vond ik de wekelijkse veiligheidsupdate, net te laat om me iet van aan te trekken. Want de Medina was weer vreselijk gevaarlijk volgens die mail. Er is een hongerstakende gevange overleden, na 6 weken niet eten. Een van degenen die gevangen wordt gehouden in verband met de aanslag op de Amerikaanse Ambassade. Er zijn nog meer hongerstakers en men verwachtte daardoor tijdens het vrijdagmiddag gebed mogelijk gedoe, als iedere week. Zelden wordt die verwachting bewaarheid. Ook vanmiddag was er niets loos. Ik heb wel Salafisten gezien, in traditionele kledij met baardje, terug van de moskee even een dranken halen  in het café. Ze trekken geen wenkbrauw op terwijl ik daar als enige vrouw met een Qatari zit te praten. Toen ik een taxi stond te vangen voor de Franse Ambassade, vertrok net de bus vol agenten die daar weer een middag verveeld hadden staan wachten op dingen die niet kwamen. De pantserwagen voor de Belgische Ambassade is er niet meer, daar is alles weer bij het oude, alleen een agent met wapen hier en daar als altijd.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s