Eid

Eid Mubarak, oplettend lezertje, het is nu echt zo ver. Doodse stilte in de wijk vanmorgen. Niet het gebruikelijke verkeer van mensen op weg naar het werk. Bij een rondje om in de wijk: lege straten. Familiebezoek overal. De buren hebben al wat stukjes vlees op de BBQ voor de lunch. De moskee ligt er verlaten bij, de deuren gesloten. Bij de Duitse ambassade nog maar twee auto’s met bewakers (leger). De rest is lekker thuis deze feestdag. Om de hoek wordt op een oprit een schaap uit zijn jas geholpen door een man of vijf. Een bof dat ik dat zie, want de tuinen in deze buurt zijn afgesloten door hoge muren en de deuren naar de oprit meestal dicht. Het is een familiefeest bij uitstek. Een schaap is nog flink wat vlees, dus gezinnen doen vaak samen. Mijn juf Arabisch is naar Sousse afgereisd om daar te vieren met haar broer, met het schoonmaken en bereiden van het schaap er bij. Mijn hospita slacht niet meer, te weinig mee-eters. Zij koopt tegenwoordig een heel schaap kant en klaar, laat het in vieren delen, geeft de helft aan een arme familie en gebruikt de andere helft vandaag en de komende tijd. Een van haar broers slacht nog zelf, maar die zit nu in Parijs. De rest koopt kant en klaar geslacht.

Op het internet veel tweeps die twitteren over het slachten en grapjes maken over bloedige handen en grijnzende schapen.

Mijn hopsita kwam mij ook een brood brengen, omdat ze vergeten was me te vertellen dat de winkels dicht zouden zijn. Als ik even later mijn keukentje weer binnenkom, staat er een schaaltje schapenvlees en verse groente. In het vlees zijn duidelijk de rozenknoppen en kaneel gebruikt die we afgelopen week kochten in het kruidenwinkeltje verderop.

En dan zijn er nog mensen die me vragen wat ik hier doe….

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s