Koffie

Het zijn net Fransen hier, oplettend lezertje, ze drinken koffie. ’s Morgens, ’s middags en ’s avonds. Als je boft kun je ’s middags een traditionele muntthee bemachtigen en in de grotere hotels thee uit een zakje uiteraard, maar verder: koffie. Bij voorkeur met een zoetigheidje, een Franse taartje of zo er bij.

Die koffie is soms in de vorm van een Nescafé, maar ook de gewone echte gezette. Vanmorgen met mijn hospita mee de winkel in om koffie te kopen. In Café du Jour doen ze dat nog ouderwets. Je bestelt eerst de koffie die je wilt en laat het wegen, daarna worden de bonen voor je gemalen aan de balie. Even proberen of de maling je aanstaat anders krijgt hij nog een beurt. Dan in de zak en dichtvouwen, niks luchtdicht, je koopt een half pond of een pond hooguit. Dan met je zakje naar de volgende balie om af te rekenen. Je kunt er ook alvast een kopje proberen of er wat zoetigs bij kopen, maar veel meer is er in dat winkeltje niet te beleven. Er staat in de smalle winkel een afzetting zodat in en uit gescheiden blijft. Vanaf de bovenliggende verdieping wordt er soms een mandje neergelaten aan een touw om spullen te verplaatsen. Een winkel van vroeger. Je zou er bijna voor aan de koffie gaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s