Vrouwen

 

Er is hier een schandaal aan de gang, oplettend lezertje. Hoorde of las u er iets over in Nederland? Waarschijnlijk haalde het niet de voorpagina tussen het geweld in Syrië en Turkije, de kabinetsformatie en de debatten in de VS door. Een jonge vrouw werd hier betrapt met haar vriendje in de auto. Terwijl hij werd meegenomen door agenten om hem af te persen (seks buiten het huwelijk is strafbaar), werd zijn vriendin verkracht door twee agenten. Voor de revolutie gebeurde dit ook, maar durfde niemand zijn mond open te doen. Dat is in ieder geval veranderd: het meisje deed aangifte. Dat op zich zou ook bij ons al tot een schandaal leiden, maar hier nam de zaak een heel bizarre wending: het slachtoffer werd aangeklaagd wegens aanstootgevend gedrag. Zoals bij ons jaren gelden ook schending van de openbare eerbaarheid strafbaar was.

De vrouwen hier zijn razend, en sommige mannen ook. Onder geen enkele religie is dit te tolereren. Zelfs al is het gedag van het stel volgens sommigen aanstootgevend, er is nooit een excuus voor verkrachting natuurlijk, dat evenzeer niet door de beugel van de religie kan.

De vrouwen demonstreerden voor het gerechtshof waar de aanklacht werd behandeld. De rechter houdt de aanklacht tegen de jonge vrouw overeind, hoe de uitspraak zal zijn? Hopelijk houdt de rechter zijn verstand er bij, want een veroordeling van het slachtoffer: ik kan me niet voorstellen dat dat er makkelijk ingaat hier. Samen met de onzekerheid van de situatie nadat het mandaat van deze regering eindigt op 23 oktober wordt het mogelijk nog spannend.

Het land heeft vrouwenrechten, verkregen onder Bourguiba. Helemaal kreeg hij het niet gelijk, het erfrecht voor vrouwen gelijk stellen aan dat van mannen lukte hem niet, te veel weerstand vanuit gelovigen, mannen maar ook vrouwen. Ben Ali kreeg het nog wel voor elkaar in ieder geval voor een deel nog dochters rechten te geven, maar ook hem lukte de gelijkschakeling niet. Maar verder: vrouwen kunnen en gaan naar school en universiteit, ze rijden auto, nemen deel aan het openbare leven, zijn aan het werk, dienen bij politie en leger, ook in hogere rangen. Bijna als bij ons dus, los van alle taboes die er nog heersen, over seks en drugs en rock en roll.

Onder de nieuwe regering lopen vrouwen het risico achteruit gezet te worden en zien fundamentalisten hun kans schoon hun boodschap te verspreiden. Er zijn nu hoofddoekjes op straat en een enkele gezichtssluier. Ondenkbaar enkele jaren terug en verboden op de universiteiten.

Het vreemde is dat sommige jonge vrouwen mee gaan in die beweging, de druk vanuit de omgeving kan soms groot zijn. En rechten inleveren, dan duurt het weer even voor je ze terug hebt. Laten we hopen dat de helft van de bevolking, de vrouwen, aangevuld met die mannen die wel open zijn voor verbetering (en dat zijn er veel) in staat zijn dat tij te keren, en er voor te zorgen dat de vrouwen hier volledig deel uit kunnen (blijven) maken van het openbare leven en de maatschappij. Geen land ter werled kan zich et veroorloven de helft van zijn kapitaal kwijt te raken, zeker niet een land in opbouw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s