HMD

Tegen mijn vrienden hier maak ik wel eens een grapje: de ene helft heet Ahmed, de ander helft heet Mohammed, lekker makkelijk. Erg ver zit ik er niet naast en een van de Ahmeds die ik ken legde mij uit hoe dat zo kwam. Natuurijk had u al bedacht dat Mohammed wel zou slaan op De Profeet (VZMH). Dat is ook zo. Maar Mohammed vroeg niet om alle zonen naar hem te vernoemen. De naam komt namelijk van de wortel hmd. De wortel is de basis voor het woordensysteem in het Arabisch, meestal bestaand uit drie letters.. Ahmed en Mohamed hebben beiden die zelfde letters en komen dus van de zelfde wortel en hebben dus dezelfde betekenis. Die betekenis is: dank zeggen. Ook Mahmoud betekent dus hetzelfde, en vandaar al die zelfde namen.

Maar het wordt nog grappiger. Toen Ahmed mij dit vertelde, van dat dank zeggen, realiseerde ik mij dat mijn derde naam, Eveline, hetzelfde betekent: dankzegging.

Geen wonder dat ik hier terecht ben gekomen, oplettend lezertje, het zijn allemaal naamgenoten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s