Vast

Ik had een leuk plan, oplettend lezertje. Neem een dag de metro naar het buitenste, verste station, stap uit, kijk rond en rijd weer terug. Doe dat met beide lijnen en je hebt alle hoeken van Cairo gezien. Vandaag begonnen met de dichtstbijzijnde hoek. Om half drie kwam ik aan in een noordelijke wijk van Cairo, waar buiten de markt rond het station weinig te beleven en te zien viel. Juist toen ik dacht terug te keren zag ik een veldje met bomen, een ezeltje, een echt landelijke plek. Even een fotootje maken. Er bleek een slaapplek voor koereigers te zijn, u weet wel, die klein witte die altijd langs de Nijl staan. Even een fotootje maken. Er kwam een man op mij af. Wilde ik een foto van die boer daar? Nee, dank je alleen van de vogels. Van mij dan? Nee, dank je alleen van de vogels. Ik besloot het voor gezien te houden, hier was iemand op geld uit, dus terug naar het station. Zover kwam het niet. Ik bleek namelijk de meest geheime plek van Cairo te hebben ontdekt, zonder dat ik het wist. De vriendelijke, fotobereidzijnde man liep naar een poort en meldde daar dat ik foto’s maakte.

Lang verhaal kort: zes uur later, na twee man van die plek, een geheim agent en tien man politie met AK47’s, opgebracht naar het bureau, waar dankzij een slimme, goed Engels sprekende officier met buitenland ervaring en veel hulp van de ambassade alles op een misverstand bleek te berusten. Met duizend excuses, en waar wilde ik afgezet worden. Inmiddels was het Carol Singing waar ik heen zou gaan al voorbij natuurlijk, maar je maakt nog eens wat mee.

Dus kom vooral naar Egypte, maar fotografeer geen koereigers als er ook nog ergens in de buurt een antenne achter een palmboom verstopt staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s