Dag 2

Geen rijen meer op de stoep vanmorgen maar wel een gezellige drukte rond de ingang van het stembureau. De opkomst is nog niet bekend. Maar hoe moet je die opkomst waarderen als er een half maandsalaris boete staat op niet stemmen? En hoe moet je het stemgedrag waarderen van mensen die niet kunnen lezen en schrijven, en dus maar stemmen op een bekend symbool? De lijsten zijn schier eindeloos, met soms 250 namen om uit te kiezen. In de Engelstalige krant hier veel interviews met kiezers die wachten op hun beurt. De meesten vinden het een grootse dag, ook al verwachten ze van de uitkomst, de volksvertegenwoordiging, nog niet zo veel groots. Alleen al dat ze mogen stemmen in eerlijke verkiezingen vinden ze geweldig. Dat ze dan niet weten op wie is een bijkomstigheid. Democratie gaat met horten en stoten, en met heel kleine stapjes.

In Café Riche vanavond ontbraken de hordes journalisten, slechts een handjevol was aanwezig. Met een beetje geluk waren ze op tijd naast het Egyptisch museum om nog wat te kunnen maken van het incident vanavond met de theeverkopers die van het plein werden gegooid en weer terug wilden. Dat ontaardde in stenen gooien en ingrijpen van de politie/het leger. Schoten, stenen en gewonden. En tot een gigantische verkeersdrukte op de snelweg, omdat niemand meer langs die straat wilde. Dus in plaats van een half uur een uur bezig om thuis te komen, met een dubbele prijs. Wel 3 euro voor een uur met de taxi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s