Dag 1

In de buidel getast en een cameraatje gekocht, oplettend lezertje. Je kunt toch niet in deze tijd in Cairo zijn en niet kunnen fotograferen. Vanavond in Café Riche opvallend veel journalisten, na een dagje plaatjes en praatjes over de verkiezingen toe aan een biertje met zijn allen. Een van hen vroeg mij of het veilig was op Tahrir ‘s avonds. Die komt er wel, hij was (terecht) bang zijn portemonnee kwijt te raken.

Verder een Nederlandse journalist gesproken en hem op het spoor van een mogelijk verhaal gezet. HIj zou het delen met zijn schrijvende collega van het NRC, hij deed foto’s en gaat dinsdag weer naar huis. Het wordt dan ook wat rustiger op het plein, geen gevechten en geen traangas meer, dan is er voor een fotograaf niet veel te beleven. Als dan ook nog de eerste verkiezingsdag rustig verloopt trekt de karavaan verder.

Vanmorgen bij het huis uit gaan vroeg ik mij af waar ik een stembureau zou kunnen vinden. Ik hoefde me geen zorgen te maken, er stond een lange rij op de doorgaande hoofdstraat die ik oversteek op weg naar de metro, die de hoek om ging naar de school aan het eind van de zijstraat. De hele rij gefotografeerd. Bij het begin, de ingang van het stembureau, een hoop leger en politie die mij wilde verbieden te fotograferen, maar daar was het publiek het niet mee eens. Soera moet mogen vonden ze, dus een wat verbouwereerde jonge soldaat stapte opzij en ik maakte mijn plaatje. Word ik niet voor betaald zoals al die journo’s, maar toch leuk. Of het goed is dat de opkomst hoog is: op het plein zijn ze er nog niet uit. Sommigen gaan stemmen, anderen minachten de verkiezingen. Als waar democraat vind ik dat je geen kans voorbij moet laten gaan je stem te gebruiken, maar het ligt hier allemaal gecompliceerder dan wij in Europa kunnen bedenken. Ik heb weinig geblogd de afgelopen week, maar des te mee meegemaakt. Te veel en te vergaand misschien voor dit blog. Ga er even over nadenken of het iets is voor een andere publicatie. Hoe ook maar, gexefllustreerd zijn de eerste dagen niet, al had ik mooie plaatjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s