La Paz

Een van de sprekers hier is de eerste gekozen burgemeester van zijn stad in Bolivia, La Paz. Daarna had hij nog een carrière in de centrale regering en werkte bij de wereldbank. Nu reist hij de wereld rond, en deelt zijn uitgebreide ervaring. Een prachtig verhaal van hem over zijn ervaringen als net gekozen, jonge burgemeester, en hoe hij merkte dat mensen altijd ontevreden waren met wat er gebeurde omdat ze niet wisten wat er aan ten grondslag lag. Toen men eenmaal zeggenschap kreeg en zelf kon meebepalen welk budget wanneer waaraan werd uitgegeven, ging het na een paar jaar beter. Met de door de centrale regering aangewezen burgemeesters was het vaak binnen een jaar afgelopen, zij konden nooit de verwachtingen waarmaken, mensen waren snel boos. Inmiddels is bij de laatste verkiezing 65% van de gekozen burgemeesters herkozen. Ook hier heeft decentralisatie een goede rol gespeeld.

De burgemeester sprak zojuist met een Duitse collega in het Duits. Iedereen hier is tenminste in twee talen vloeiend, maar eigenlijk is dat erg weinig. Naast mij zit een Soedanees die zes talen vloeiend spreekt, waaronder Nederlands. En zijn moeder spreekt er acht. Daar kunnen wij Nederlanders nog een puntje aan zuigen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s