Siwa

Zoveel beleefd in Siwa, ik doe er nog een stukje over. Overal rond de oase ruxefnes, zoals de orakel tempel van Alexander. Die heeft hier rondgebanjerd, en men vermoedt dat hij hier zelfs in de regio begraven is. Er wordt druk gezocht naar zijn tombe. Ook een mountain of the dead bezocht, waar van oudsher machthebbers werden bijgezet ik grafkamers. Een paar daarvan hebben stuc wanden en tekeningen en hiëroglyfen. De berg is tijdens de Tweede Wereldoorlog vernield door Engelse soldaten, die hele stukken verwijderden om mee naar huis te nemen. Van af die berg weer een prachtige blik op de omgeving, met alle eilandbergen daarin, de zoutmeren en de 300.000 palmen van de oase. Rondgebanjerd in de oude stad, thee gedronken in het kroegje op de hoek, gewinkeld bij Mahmoud, die zijn eigen ontwerpen laat uitvoeren in zoutsteen. De winkels met dadels uit de oase en de olie, de winkeltjes met proviand (chips en koekjes). De fietsenmaker, de garage, de smid en de kappers. De apotheek en het hospitaal. De soldaten die hier ruim aanwezig zijn vanwege de grens met Libië. De verlopen hippies en de mediatie groepjes die hier iets vinden in de woestijn.

Een mengelmoes van oud en nieuw, eigen en vreemd, nu en toen, aards en spiritueel. De meeste hotelletjes goedkoop en gericht op backpackers, maar ook een paar zeer fraaie ecolodges, waar je zo onder zou willen duiken. Als je de kamers ziet, volledig ingericht met lokale producten, palmhout en leem en wol, wil je direct verhuizen, en hier gaan wonen. Om je vervolgens na een paar weken gruwelijk te vervelen misschien. Maar toch.

Mijn favoriet: Ghaliet, even buiten de stad (zitten op het net). Een lokaal echtpaar liet het bouwen in traditionele stijl. Een eigen bron voedt het zwembad, er is een spa, met allerlei watermassages. Het ontbijt wat we er kregen was eerlijk en heerlijk. Twaalf kamers, en die op de bovenste verdieping hebben een glazen dak zodat je ‘s nachts vanuit je bedje kunt genieten van de sterren. Geen idee wat zo iets zou kosten bij ons, maar hier ben je klaar voor 400 pond per nacht. Ongeveer 60/70 euro. Goed, je moet er voor naar Egypte vliegen en dan 12 uur met de bus, maar dan heb je ook volledige rust en stilte en een kleine stad om ‘s avonds vermaak te zoeken, en de hele grote zandzee binnen bereik. Dus wilt u rust, moet er nog een boek af, wilt u avontuur en afwisseling: Kom naar Egypte!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s