Juba

Vanmiddag gearriveerd in de hoofdstad van Zuid-Soedan, oplettend lezertje. Een typisch Afrikaanse stad, plat, uitgebreid, met een lage bebouwingsdichtheid. geen verharde weg nog gezien van af het vliegveld, ook niet vanuit de lucht. De chauffeur die mij op zou wachten met zijn bordje verwachtte iemand uit een ander vliegtuig, dus het was raden welke auto er voor mij tussen stond. Dat was dan nadat het visum geregeld was. Op zich niet ingewikkeld, we hadden alvast een introductiebrief. Te zien aan de wapperende velletjes bij de balie, is dit de normale procedure. Ook normaal is dat daar honderd dollar voor wordt betaald, en die had ik natuurlijk niet. Wel Euro’s maar die zijn hier kennelijk nog niet welkom. Ik moest maar even gaan wisselen. Kantoor dicht natuurlijk. Gelukkig veel NGO-ers aan de balie, en een daarvan gaf mij honderd dollar voor mijn zeventig Euro, De hotelkamer was niet helemaal wat ik er bij in gedachte had, toen men mij vertelde dat het beste en duurste hotel vol was geboekt maar wij daar een waardige vervanger voor zouden krijgen. Mijn badpak heb ik in ieder geval niet nodig. Doet me aan de Base in Basrah denken, maar daar pasten mijn stekkers altijd wel. Hier zal de elektricien dat voor mij regelen binnenkort, iIn de stad onderweg vrijstaande huizen en lage gebouwtjes. Daaronder het kantoor van de Fist Lady, die zich voor vrouwen en kinderen inzet aan het bordje te zien. Overal blijk van de nieuwheid van het land. Oproepen tot het referendum van afgelopen voorjaar, de vlag op posters als symbool voor vrijheid.

Overal ministeries en kantoren van hulpverleners, gehuisvest in portacabins. De chinezen zijn ook hier al gearriveerd, net als in andere opkomende staten. Het internet is in ieder geval razendsnel en overla aanwezig in dit kamp, dus maar eens een skypegesprekje proberen hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s