Siwa

Koud had ik het zand van de Witte en Zwarte Woestijn uit mijn slaapzak geschud, of ik stond al weer op een volgende bus te wachten, oplettend lezertje. Geheel in stijl met de heersende mores hier, met Eid lekker op weg ergens heen. We hadden een grote bus en een kleine, en ergens waren nog twee kleine bussen onderweg. De grote bus was een ramp en werd op de terugweg dan ook vervangen door een beter exemplaar. Het reizen mag hier dan goedkoper zijn dan bij ons, men neemt met ellende net zo min genoegen als wij. Eigenlijk een te lange reis voor zo’n korte trip. Ruim 12 uur waren we onderweg. Van Cairo over El Alamein, naar Marsa Martrouh en langs de Middellandse zee, en dan links af de woestijn in naar de Siwa oase. Er zou een lunchstop zijn in Marsa Martrouh, maar buiten het seizoen waren alle restaurants dicht. Dan maar weer chips en koekjes, dat gaat ook heel goed.

Na achten kwamen we aan in de oase. Alsof ik de Sheltering Sky binnen reed, anders kan ik het niet beschrijven. Na het eten even het dorpsplein op. Een woestijnstad in het teken van tripjes met 4wd, Als Bahariya, maar nog echter. Siwa heeft een oude stad in zijn kern, die verlaten is en door regenval begin vorige eeuw tot een fraaie ruxefne is vervallen. Hier en daar wordt er weer een en ander hersteld, allerlei buitenlanders vinden dat deze stad behouden moet blijven. De eigen bevolking wil graag moderne huizen. Niet dat dat winst is, die zijn vermoedelijk warmer en minder comfortabel dan de oorspronkelijke lemen bouw. Maar het maakt de stad tot een mengeling van lege oude huizen, verlaten bouwsels, onaffe nieuwe huizen en affe nieuwe huizen. Allemaal grondgebonden woningen, hoogbouw doet men niet aan hier, sinds men zich niet meer hoeft te wapenen tegen invallen van Bedouinen. De Siwa bewoners zijn Berbers, ze zien er anders uit dan de rest. Ze leven van dadel- en olijfoogst, zoutwinning en toerisme. Dat u nog thuiszit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s