Rexfcnie

Het leuke van vliegvelden tegenwoordig is het snelle openbare net. Dat stelt mij in staat hier midden in de nacht een blog te uploaden terwijl ik ondertussen ook kan genieten van allerlei leuke filmpjes. Thuis is het maar behelpen, en twitteren lukt nauwelijks meer, om mij onduidelijke reden.

Vanavond was een bijeenkomst van het reisbureau waarmee ik mijn tweede woestijntripje maakte, naar Siwa. U heeft nog wat blogjes tegoed daarover van mij, dus stay tuned. Deze groep was vrijwel geheel Egyptisch. Nauwelijks herkenbaar vanavond in hun driedelig grijs vanaf het werk, of zonder hoofddoek tegen de zon. De reisleider vroeg mij wat ik zou stemmen, als ik dat mocht, ik was nu toch al bijna Egyptisch. Keuze genoeg. Zelf had hij zijn vader verteld dat hij die Moslim Broeders wel aardig vond. Pa kreeg een rolberoerte. Deze groep, dat had ik al gemerkt, bestond uit brave moslims. Ze baden zo vaak als kon, voor reizigers zijn er allerlei ontheffingen. Maar ze wilden ook een leuk leven hebben, en het gemengd reizen was daar een onderdeel van. Met of zonder hoofddoek, ze gingen ongedwongen met elkaar om. Niet zo vrij als bij ons, maar zeker ook niet ongemakkelijk of stijf. Religie is hier gewoon een deel van het dagelijks bestaan, veel meer dan bij ons. Echt seculier, zonder geloof, dat is hier bijna niemand, en in ieder geval niemand die ik tegenkwam. Ook al stemmen ze straks links of seculier, ze gaan allemaal naar moskee of kerk. Maar vanavond had u ze niet kunnen onderscheiden van onze eigen yuppen. Nou ja, behalve dan dat er geen bier op tafel stond. Ze werken als broker, voor Microsoft, als eigenaar van het reisbureau, als engineer of leraar Engels.

Ook wel grappig, het is hier ‘s avonds nu koud, zeker na de omslag van gisteren. Wij zouden lekker naar binnen gaan, maar zij zitten op het terras, te bibberen. Als ik een opmerking maak over de kou is het steevast: maar in jouw land is het toch veel kouder? Ja, is mijn antwoord dan, en daarom ben ik hier. En bovendien gaan wij met dit weer gewoon binnen zitten. Ja, daar heb ik een punt. Bij het afscheid van verschillende kanten de vraag wanneer we elkaar weer zullen ontmoeten, voor ik definitief vertrek naar Nederland. Kom daar eens om, oplettend lezertje, ik schat de gemiddelde leeftijd van mijn reisgenoten op 26-30. Dat ik twee keer zo oud ben kan ze geen zier schelen, als je hartje maar jong is!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s