Witte woestijn

Na de pracht van Aqabat en de koude nacht in de woestijn ‘s morgens ontbeten in de stilte, met brood en thee en jam, aan het lage tafeltje. Alle spullen weer in en op de auto en verder de woestijn in. Niet te ver weg de overgang naar de Kleine Vallei, weer een uitzonderlijk landschap, en weer heel anders dan wat we al gezien hadden. Daar reden de mannen kris-kras doorheen. De lunch en middagstop weer bij een bron, waar tussen de aanwezige struiken de sporen van gerbil, scarabee en slang te vinden waren. Hun timing is perfect, de bedoeling is bij dalende zon in het deel van de witte woestijn aan te komen dat beroemd is om zijn grillige figuren. Je blijft daar foto’s maken. Dan even verderop, weg van de figuren om dat stuk niet te belasten, en ook weg van het tentenkamp daar vlak bij, weer in de verlatenheid ons kamp opgeslagen en van de ondergaande zon genoten. Alsof je op wintersport bent, zo wit was het. De maan daarna liet het landschap blinken, en we konden nog een avondwandelingetje maken in al dat licht. Die avond besloot ik helemaal alleen te slapen, ik sleepte mijn bedje achter een vriendelijk uitziende rots. Het was veel kouder dan de eerste nacht, dus echt makkelijk inslapen doe je niet, zeker niet met al dat licht. Toen ik toch weggedoezeld was, wakker geworden van een vreemd geluid vlak bij mijn hoofd. Nooit gezien wie of wat dat was, maar direct daarop kwam er weer een roepende vos langs glippen in het maanlicht. De volgende morgen vertelden de gidsen mij dat het er twee waren geweest, die de strijd waren aangegaan met elkaar. En inderdaad, die andere vos was dus langs mijn hoofdeinde gelopen die nacht, en even gestopt bij mijn slaapzakhoes. De sporen liepen er nog keurig om het te bewijzen. Geen gerbil dus, zoals ik dacht, vanwege het vreemde geluidje, maar weer zo’n blonde fenek.

Ook de zonsopgang was weer onvergetelijk in die prachtige omgeving met zijn grillige vormen. Daarna alweer tijd om af te reizen naar de bewoonde wereld. Diezelfde avond nog sliepen we allemaal weer thuis in ons bedje. Helaas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s