Maspero mars

U herinnert zich ongetwijfeld nog het ernstige incident hier, op 9 oktober. Tijdens een vreedzame mars liep het, waarschijnlijk door uitlokking, vreselijk uit de hand met als gevolg tientallen doden. Gisteren hielden de Kopten een mars om die doden te eren en in herinnering te brengen dat ook zij Egyptenaren zijn, en een vreedzame samenleving mogelijk moet zijn.

Ik wist van de mars en ging op zoek, maar waar ik dacht dat ze inmiddels zouden zijn vond ik niets. Dan even een boekwinkel in, bij buitenkomst liep net de kop van de stoet het pleintje op waar ik was. Het was een uiterst goed georganiseerde, indrukwekkende mars. Er werd niet gesproken, er liepen veel jongeren mee, er was muziek en tromgeroffel. Honderden langs de kant beantwoorden het V-teken van de demonstranten, er werd gefilmd en gefotografeerd. Het volkslied werd gezongen bij aankomst op Tahrir, waarna de speeches begonnen. In de optocht de foto’s van de slachtoffers van de vorige demo, kruizen, een grote doodskisten en stilte. Langs de kant mensen die groetten voor het volkslied, mensen met plakkaten die aangaven dat Islam en Christendom samen Egypte vormen, mensen met tranen in de ogen en veel ernstige gezichten. Het laatste deel heb ik naast de stoet lopen filmen, als het meezit krijg ik die Maspero mars, eigen film op Youtube opgeladen hier, het was de moeite waard.

Vandaag in de krant en gisteren op TV veel aandacht voor de tocht, die dit keer gelukkig goed afliep. Dit land heeft het in zich zichzelf te helen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s