Eid

Eid nadert met rasse schreden, en de stad krijgt een soort kerst sfeer. Overal hangen al geslachte schapen, die bedoeld zijn om te verdelen onder de armen. De echte slacht begint natuurlijk pas op de zesde, op zondag. De plaatsen waar die schapen hangen zijn vrolijk versierd met gekleurde lichtjes, en men kijkt niet op een lampje meer of minder. De schapen staan nu echt overal op de stoep, gezellig met elkaar te eten, niet wetend wat hen wacht. Onze juf waarschuwde ons voor het ochtendgebed op zondag, als heel Cairo losbarst en ook wel even aan de gang zal blijven die ochtend. Ik zal dat niet horen in de woestijn, maar wellicht dat we onderweg er toch nog iets van meekrijgen. Overigens vieren Moslims niet dat Izaxe4k als offer werd aangeboden, maar zijn halfbroer Ismael, die voor hun op gelijke hoogte staat met Izaxe4k. De Haj gaat aan de Eid vooraf, het zijn tien dagen van inkeer en vaak ook vasten, zeker als je niet aan de Haj mee kunt doen. De avond voor Eid vraagt iedereen wat zijn hartje begeert aan Allah, en wordt er veel gebeden, soms de hele nacht door tot zonsopgang. Duidelijk een heel belangrijk feest dus, eigenlijk nog belangrijker dan Ramadan.

Eid Said dus ook voor u, mocht dat van toepassing zijn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s