Kalb

We krijgen heel wat grammatica door onze keel gestampt, oplettend lezertje. In het Arabisch, zowel de originele sjieke versie van het Fusha als het Egyptisch, is het meervoud een ingewikkeld gebeuren. Men heeft regelmatig meervoud en onregelmatig meervoud. Die laatste heeft negen vormen. Maar, anders dan in onze taal, want wij kunnen ook heel onregelmatig te keer gaan in ons meervoud, heeft men hier een apart woord voor tweetal. en als iets meer dan tien is, dan gaat het weer als enkelvoud. Zoiets als een, twee, drie, veel, zeg maar. Voorbeeldje: hond is Kalb, twee honden is Kalbeen, en drie honden is dan weer Kalbaan. Waarom die hond als voorbeeld?

Omdat ik vanmorgen de hele grammatica bijna niet meer aankon, na een aantal zeer gebroken nachten. Hier voor de deur woont namelijk een zelfstandige hond, die overdag heerlijk in het zonnetje op een bergje fris zand ligt te slapen. Maar ‘s nachts vindt hij dat hij zich moet weren tegen alles wat beweegt. Het blaffen begint vaak om een uur of elf. Oordopjes helpen maar matig tegen het beest, en de ramen en deuren in de huizen hier sluiten slecht af, en houden lang niet zo veel geluid tegen als bij ons. Vandaag ten einde raad de huisbaas gebeld en gevraagd er wat aan te doen, nog een paar zulke nachten en ik breek af, vrees ik.

Hij heeft naar de autoriteiten gebeld, er is een schema voor het vangen/ophalen van zwerfhonden. Ik hoop dat deze wijk snel aan de beurt is, en anders moet ik maar weer bellen.

Het zou toch zonde zijn van alle moeite als zo’n hond, in enkelvoud, duaal of meervoud mij het leren onmogelijk maakte. Hierboven een foto van Maadi, waar ze vermoedelijk een stuk minder last van herrie hebben, van welke soort dan ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s