Fiets

Het verkeer is hier hectisch, oplettend lezertje, niet zo gek in een stad met 20 miljoen inwoners en vijf miljoen auto’s. Zeker niet als de stad aanvankelijk bedoeld was voor slechts 15 miljoen inwoners. Met zoekt de ruimte overal, er wordt hier veel op niveau gereden. Midden in de stad een straat met twee banen van elk zes rijstroken is geen uitzondering. Gisteren waren er, uitzonderlijke genoeg in de binnenstad, een paar ongelukken en voorvallen die alles muurvast zetten. Waar ik anders twintig minuten over doe, was ik ruim anderhalf uur onderweg. Achter ons, toen naast en uiteindelijk drie auto’s voor ons reed de ambulance met sirene en zwaailicht. Kwam er ook niet door. In het nieuwe kabinet zou de minister van transport en verkeer grote slagen kunnen maken die het leefmilieu drastisch kunnen verbeteren, en minister van volkshuisvesting lijkt me ook een aardige uitdaging.

Het oversteken is een hogere kunst, die ik aardig begin te beheersen, maar het doorgewinterde per rijstrook oversteken probeer ik te vermijden, tenzij ik met een lokale expert mee kan liften. Er worden weinig voetgangers overreden, de boete voor doodrijden schijnt omgerekend tien dollar te zijn.

Vanmorgen werd ik echter toch nog bijna van de sokken gereden. Van links was het rustig in de eenrichtingsverkeer straat, ik kon rustig oversteken. Vlak voor de stoep bleek van de rechterkant een transportfiets aan te komen. Geruisloos en zonder bel. Hij schrok er ook erg van. Heel veel fietser zie je hier niet, maar af en toe rijden ze er toch. Jongelui op mountainbikes, de transportmodellen en zelfs een handaangedreven driewieler zag ik al een paar keer langskomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s