Hop

Ik ben halverwege mijn cursussen, oplettend lezertje, en volgens mij kan ik nog steeds niet goed uitleggen waar ik heen wil met de taxi. Maar af en toe hoor ik iemand iets zeggen, en dan denk ik: ja, dat heb ik verstaan. Dus ook al gaat het langaam, ook al snapt niemand mij, toch zit er vooruitgang in. Het ligt ook aan heel kleine dingen. Even een a te kort uitspreken en je hebt het niet over slecht maar over de piramides. Vanmiddag, tijdens onze wandeling door Maadi, zagen we de vogel hierboven, de hop. Ik zag hem twee keer eerder, een maal op zee en een maal in de buurt van Sakkarra, ten zuiden van Cairo, jaren terug. Vandaag kon ik mijn medewandelaars vertellen dat het hier de hoed-hoed betrof, zijn Arabische naam.

Dat wist ik nog maar net, want vanmorgen tijdens het huiswerk draaide ik de CD met de letters en bijbehorende woorden nog eens af. Bij de hoe klank was daar de hoed- hoed. Je moet soms een beetje boffen. Men was erg onder de indruk, er was geen expat die de Arabische naam van het beestje kende. De Engelse konden we trouwens ook niet opkomen. Maar hij is wereldberoemd geworden als afbeelding op lucifers als ik mij niet vergis.

Overigens waren er in deze groene wijk, die snel gegroeid is na de oorlog, vroeger veel meer vogels. Men heeft bijgebouwd en dus veel groen gekapt. De ongediertjes werden bestreden met verdelger, ook voor de vogels slecht. Maar wie hier woont, in Maadi, is eigenlijk ver buiten Cairo. Hier geen getoeter van auto’s onder je raam, geen ezelskarretje dat oud ijzer op haalt. Hier ommuurde scholen, veel buitenlanders op straat, blonde moeders met blonde dochtertjes op de fiets. Wachthuisjes voor gebouwen met twee appartementen per verdieping. Dakterrassen met uitzicht op de piramides, als het helder is. Heerlijk rustig, zeer verleidelijk. De huren liggen hier op duizenden dollars per maand.

Ik blijf voorlopig maar even in Heliopolis, dat is nog net te doen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s