Hop

Ik ben halverwege mijn cursussen, oplettend lezertje, en volgens mij kan ik nog steeds niet goed uitleggen waar ik heen wil met de taxi. Maar af en toe hoor ik iemand iets zeggen, en dan denk ik: ja, dat heb ik verstaan. Dus ook al gaat het langaam, ook al snapt niemand mij, toch zit er vooruitgang in. Het ligt ook aan heel kleine dingen. Even een a te kort uitspreken en je hebt het niet over slecht maar over de piramides. Vanmiddag, tijdens onze wandeling door Maadi, zagen we de vogel hierboven, de hop. Ik zag hem twee keer eerder, een maal op zee en een maal in de buurt van Sakkarra, ten zuiden van Cairo, jaren terug. Vandaag kon ik mijn medewandelaars vertellen dat het hier de hoed-hoed betrof, zijn Arabische naam.

Dat wist ik nog maar net, want vanmorgen tijdens het huiswerk draaide ik de CD met de letters en bijbehorende woorden nog eens af. Bij de hoe klank was daar de hoed- hoed. Je moet soms een beetje boffen. Men was erg onder de indruk, er was geen expat die de Arabische naam van het beestje kende. De Engelse konden we trouwens ook niet opkomen. Maar hij is wereldberoemd geworden als afbeelding op lucifers als ik mij niet vergis.

Overigens waren er in deze groene wijk, die snel gegroeid is na de oorlog, vroeger veel meer vogels. Men heeft bijgebouwd en dus veel groen gekapt. De ongediertjes werden bestreden met verdelger, ook voor de vogels slecht. Maar wie hier woont, in Maadi, is eigenlijk ver buiten Cairo. Hier geen getoeter van auto’s onder je raam, geen ezelskarretje dat oud ijzer op haalt. Hier ommuurde scholen, veel buitenlanders op straat, blonde moeders met blonde dochtertjes op de fiets. Wachthuisjes voor gebouwen met twee appartementen per verdieping. Dakterrassen met uitzicht op de piramides, als het helder is. Heerlijk rustig, zeer verleidelijk. De huren liggen hier op duizenden dollars per maand.

Ik blijf voorlopig maar even in Heliopolis, dat is nog net te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s