Update demo

Terwijl ik hier mijn mail en tweets zit bij te werken komen de berichten binnen: het kabinet treedt af, of geeft zijn portefeuilles terug aan de SCAF. Een minister van financiën was al voorgegaan. De situatie werd natuurlijk ook onhoudbaar zoals Sandmonkey (lees die blogger) en Arabist (ook heel goed) al terecht meldden. De spelletjes van ingehuurde boeven aan laten vallen om je eigen spin te kunnen geven, zijn nu al te doorzichtig gespeeld. De Kopten zullen niet meer hun toevlucht zoeken in trouw aan het regime, wat in het verleden in ruil voor veiligheid nog wel eens gebeurde. Internationale steun is niet meer te vinden. Men vreesde nog voor uitstel van verkiezingen, maar ik denk in de lijn van Sandmonkey. Steeds duidelijker wordt het ook voor de gemiddelde Egyptenaar, die vaak afhankelijk is van een eenzijdige staatstelevisie voor zijn berichten, dat deze regering nog steeds niet echt is wat men in een democratisch land nodig heeft. De rol van het leger in Egypte is traditioneel groot. In een echte democratie is de rol van het leger: het beschermen van de veiligheid van alle burgers van het land. Niet minder, maar zeker niet meer.

Mijn Egyptische kennis, ‘de broer van’ en Kopt, is gelukkig veilig net als zijn familie en vrienden, maar hij bleek gisteren toen ik even kort langs ging om dat zeker te stellen, danig aangeslagen door de hele situatie. Ik zou nu eigenlijk graag naar Tahrir gaan, maar het lijkt me veiliger dat niet te doen. Ze schoten met scherp.

Laatste nieuws: een coalitie van partijen overweegt een boycot van de staatstelevisie en allen die daar reclame op maken. De staatstelevisie geeft toe te hebben gelogen over de dood van drie soldaten, die zijn er namelijk niet. Ze verzwegen de 17 doden die er toen al waren, maar die konden echt niet langer verdonkeremaand worden. Doodgereden door pantserwagens, waarvan beelden zijn, of neergeschoten.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s