Klasgenoten

Wat zit er zoal in een Arabische les in Cairo, oplettend lezertje/? Nou, om te beginnen zijn de meesten jong. Studenten of net afgestudeerd. Ze komen overal vandaan. In mijn klassen zitten Zweedse, Belgische, Nieuw Zeelandse, Italiaanse, Amerikaanse, Schotse, Estse, Duitse, Zwitserse, Algerijnse en dus een Nederlandse student. Waarom doen ze het? Er zijn er een paar met een Egyptische vader, die nu eindelijk de taal willen leren, of die buiten hun vaderland zijn groot geworden. Er zijn studenten MSA bij, die nu prima kunnen lezen en schrijven maar geen gesprek kunnen voeren. Er zijn journalisten en fotografen in de dop, die hier een toekomst zien in het midden-oosten. Er zijn er die in Palestina willen gaan werken, of aan de AUC willen studeren, de Amerikaanse Universiteit hier. Ze zijn hier een maand, drie maanden, een half jaar of een jaar. Stuk voor stuk slimme, vaak zeer serieuze jonge mensen, met al heel wat landen in hun koffertje. De nationaliteiten zoeken elkaar op, maar het mengt makkelijk. Hier en daar een wat oudere zoals ik. Dan gaat men er automatisch van uit dat je werkgever betaalt. In het geval van F. een Duitse ingenieur, zal dat wel zo zijn, hij was hier al vaker. In mijn geval: eigen schuld, dikke rekening. Maar wat een plezier hier tussen al die wereldburgers les te krijgen. Zoals een klasgenoot het samenvatte die geen gebrek aan zelfvertrouwen heeft: “we zijn slim, we zijn nieuwsgierig en ondernemend en we staan open voor andere culturen. We zijn excellent.”

Het Engelstalige meisje naast mij aan haar telefoon: “Nee, ik kom niet via Parijs terug, ik moet begin november in Duitsland zijn voor mijn stage daar, maar als ik nu toch nog iets anders tussendoor moet doen, moet ik even kijken hoe het met de lessen hier gaat. Ik bel je terug.”

Huismussen, die hebben ze hier helemaal niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s