Politiek

Op het instituut bij de introductie werd ons op het hart gedrukt niet over politiek te praten met vreemden op straat. Dat valt nog niet mee, oplettend lezertje, want je wordt hier regelmatig aangesproken met de vraag wat je denkt van de revolutie en van de situatie nu. Ook vanmorgen in de metro was het weer raak. Een jonge vrouw sprak me aan, door me op een vrij plekje te wijzen, iets wat regelmatig gebeurt in het spitsuur. Daarna wilde ze graag weten waar ik vandaan kwam en wat ik hier deed. Zelf werkt zij bij een organisatie die microkredieten uitgeeft. Ze wist heel goed uit te leggen waarom dat zo’n goed idee was: je gaf een zachte lening, mensen konden een klein bedrijfje beginnen of in stand houden, en dat zou hen tot zelfstandige, trotse burgers maken. Helmaal mee eens. Dat soort initiatieven is hier hard nodig. Even een kaartje gevraagd in die overvolle trein, je weet maar nooit waar het goed voor is.

Ze vond ook dat al die stakingen en al dat ongeduld wel wat veel was van het goede. Maar dat er nodig wat moest veranderen was haar ook duidelijk: de corruptie, het egoxefsme, dat was alles niet in overeenstemming met de Islam. Beter een eerlijk man die niet volgens de Islam leefde dan iemand die de regels volgde maar niet eerlijk was, daar was Mohammed duidelijk in geweest. We konden het eens zijn: dat is in alle religies zo, maar soms lezen die mensen selectief.

Op de foto de tribune waar Sadat werd neergeschoten, want in de metro fotograferen, dat is erg lastig helaas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s