Demo

Het viel gisteren niet mee te twitteren, oplettend lezertje. Mijn timeline liep vol met meldingen. Ik volg veel Tweeps hier in Egypte en ze hadden het druk. ‘s Middags reed ik rond vier uur ‘s middags langs Maspero, het kantoor van de staatstelevisie waar ik al een foto van liet zien hier. Het was vorige het toneel van demonstraties van Kopten tegen het afbranden van hun kerken en het feit dat ze moeilijk toestemming voor nieuwbouw en herstel krijgen. Ze eisten het aftreden van de gouverneur in een zuidelijke provincie. Nu stonden er ‘s middags weer wat mensen, ik schat een man/vrouw of dertig. Naast hen op de stoep in vol ornaat de plaatselijke ME, met helmen en schilden, schouder aan schouder. Het groepje demonstranten deed eigenlijk niets, stond van hen afgekeerd en riep wat leuzen. Ik vond de aanwezig troepen redelijk overdreven voor het aantal demonstranten. Toen ik thuis de televisie en het interent aanzette, las ik via mijn tweet-contacten dat de hel was losgebarsten en er toen al drie doden te betreuren waren. De hele avond en ook vandaag continue berichten op tv. Het dodental was vanmorgen toen in van huis vertrok 24. Vele tientallen gewonden. Ondertussen gaat het spinnen dan los. Wat is er gebeurd, wie zat er achter, wat is het doel? Waarom is dit zo uit de hand gelopen en hoe nu verder? Verklaringen van ministers en vice-premier op tv dat de eenheid bewaard moet worden. Een ingelaste vergadering van het kabinet over de nemen maatregelen. We mogen aannemen dat de noodtoestand weer gehandhaafd blijft na deze rellen. Ik denk dat we over een aantal jaren een boek moeten kopen waarin precies staat wat hier de oorzaak en aanleiding van was, en wie waarvoor verantwoordelijk moet worden gehouden. Zo kort voor de verkiezingen is dit in ieder geval geen goede ontwikkeling. Laten we hopen dat er de komende dagen niet nog meer slachtoffers vallen. We hebben martelaren genoeg hier om nog jaren vooruit te kunnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s