Verspilling

Er gaat bij ons wel eens iets fout in Nederland, oplettend lezertje. Parkeergarages worden blunderputten, Noord-Zuid lijnen duren jaren en gaan drie keer over de kop, musea duren jaren voor ze weer opengaan en we vechten over tunneltjes. Allemaal verspilling en we moeten er naar blijven streven dat dat soort zaken niet voorkomt.

Gisteren op Al Jazeera een documentaire over de “ontdekking” van grote corrupte projecten in het Libië van kameraad-kolonel G. Ik hoop niet dat iemand hier verbaasd over is. Sterker nog: als we eerlijk zijn maakten wij deel uit van die corruptie, het waren heus niet alleen Chinezen die daar gebouwd en gexefnvesteerd hebben.

Hier zijn ook wel wat voorbeelden van projecten waar ongetwijfeld iemand geld heeft verdiend, maar waarvan het nut niet direct duidelijk is. Zo ligt hier ergens een stuk tramliijn, dat er werkelijk geweldig uitziet. Loopt een paar kilometer (de straten kunnen hier lang zijn), en gaat van een gebouw voor vrouwelijke studenten naar ergens een universiteit, dus een handig lijntje. Links en rechts van de lijn de mooiste stoep hier in Cairo, sterker: een stoep waar wij ook in Nederland jaloers op kunnen zijn. Schoon, heel en veilig, van prachtig portland cement en goed verlicht. Een lust voor het oog. Een kleinigheidje: er loopt niemand. De tram rijdt daar namelijk niet meer, omdat men ook hier zijn Noord-Zuidlijn (meer een oost-west lijn) in aanbouw heeft. En omdat er straks (over een jaar of wat) de metro loopt, is de tram alvast gestopt met rijden. Maar die stoep moest er toch nog komen. Niet omdat die studentes daar dan kunnen wachten op de tram, of zelf over die stoep naar hun bestemming zullen lopen, het ligt voortdurend in de zon, maar omdat kennelijk iemand ergens een cement fabriek heeft.

De weg naar Ein Shokna is ook prachtig, driebaans, ook hier prachtige stoepen en elke dertig meter een lantaarnpaal. Niemand die hier natuurlijk loopt, Het is een tolweg, zoveel luxe moet natuurlijk ook betaald worden. Maar niet iedereen hoeft tol te betalen. Legerpersoneel niet, want de weg is van het leger, en dus ook de opbrengst van de tolheffing. Maar, eerlijk is eerlijk, het is een prachtige weg, inclusief de beelden van gazellen, militairen en de grote bloempotten hier een daar. Veel mooier dan de weg op de foto, in Jordanië.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s