Tahrir

Vandaag was het de Nationale feestdag 6 Oktober, ik schreef er al over. Tahrir leek mij wel een goede plek om eens rond te kijken. Erg rustig op straat en in de metro er naar toe. De eerste gezinnen zaten al lekker in het parkje om te genieten van deze vrije dag. Op Tahrir hier en daar groepen mensen, veel vlaggen, maar eigenlijk geen bijzondere activiteiten. In die groepen die overal stonden moest het gebeuren, maar wat? Als je geen Arabisch spreekt is het nog lastig raden. Een groep, met in het midden een jongeman die een hartstochtelijk verhaal vertelde, wat veel bijval kreeg. Uiteindelijk vond ik een Engels sprekende cameraman die mij uitlegde dat dit een jonge dichter was met een gedicht over Egypte voor en na 25 januari. De woorden die ik herkende: Kul Mesr, Heel Egypte. Er begon een optocht met spreekkoren die ook allemaal over trots op Egypte en eenheid gingen. Precies om 14.05 kwamen de helikopters overvliegen in formatie. Na de helikopter die boven dit plein hing als intimidatie was ik benieuwd naar de reactie, maar die was positief. De vlaggen gingen omhoog, gejuich en gefluit. Er volgde nog meer helikopters, straaljagers, en zelfs rooksporen in bijna de kleuren van de vlag. Een man sprak me aan en zei: “Dit is nu Hyde park Corner, maar nog belangrijker dit is nu onze vrijheid, dit is het paradijs. Ik was achttien dagen op dit plein, en we moeten nog veel bouwen en herstellen, maar we zijn vrij.” Omstanders sloten zich aan, de camera’s draaiden, iedereen laat zich fotograferen met de vlag en ook ik moest er aan geloven, de vlag kreeg ik te leen. Het was nog niet de zesde oktober die sommigen zich hadden voorgesteld, helmaal vrij zijn ze nog lang niet. Maar het begin is er.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s