April 6 Youth

Na Tahrir op naar het graf van de onbekende soldaat. Ik las dat de April 6 Youth Movement daar wilde zijn na vieren, in plaats van op Tahrir. Daar zijn nog veel discussies over geweest, en op Tahrir vonden sommigen dat ze er bij hadden moeten zien om hun liefde voor Egypte te laten zien. De jongeren vonden iets anders en verzamelden zich inderdaad na vieren op een hoek van het terrein. Een terrein dat overigens vol mensen was die het monument bezochten, ook weer met vlaggen, veel fotograferen. Er speelde een militaire band, net als op veel plekken in de stad. Er lagen bloemstukken. Wat ik mij de vorige keer niet realiseerde maar wat een liberaal die ik daar trof mij vertelde: tegenover dit monument is de tribune waar Sadat tijdens een parade werd neergeschoten. De buitenzijde van de piramide is bedekt met voornamen. Iedere naam staat voor alle gevallenen met net zo’n voornaam. Uiteindelijk was er een flinke groep aanwezig die weer uit verschillende stromingen bestond. Men besloot toch samen op te trekken. Keurig in optocht naar het monument, bloemen leggen, liederen zingen, vuisten heffen, en daarna weer net zo ordelijk terug naar de hoek. Daar waren nog wat Mubarak aanhangers met leuzen die na wat agressie door de aanwezige militairen op afstand werden gehouden. In een vrij land moet dat ook kunnen, en in ieder geval zijn deze mensen eerlijk over hun voorkeur. Het was voor mij een bijzonder moment, zeker toen ik ook nog voorgesteld werd aan een van de oprichters van de beweging, Ahmed Maher, die een belangrijke rol in de organisatie rond de revolutie heeft gespeeld. Een jongeman met heldere ogen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s