Verkeer

In alle gidsen die je leest wordt het verkeer in Cairo genoemd. Het zou druk, chaotisch en levensgevaarlijk zijn, volgens sommigen. Druk is het zeker, met 17 miljoen mensen in een gebied niet groter dan de Kop van Noord-Holland is het dringen natuurlijk. Maar gevaarlijk valt wel mee, er gebeuren weinig ongelukken, en chaotisch is het slechts oppervlakkig. Smallere straten zijn eenrichtingsverkeer, al houdt men zich daar niet altijd aan, vooral als het rustig is. Bredere straten hebben meestal een verhoogde middenberm, waar geen overheenkomen aan is. Bij drukke kruisingen werken de stoplichten of staan verkeersagenten, die hier in bosjes voorkomen. Ook een aardig middel: niet kunnen keren of afslaan op een kruising maar een stuk door moeten rijden om daar weer de andere kant op te kunnen. De brede straten hebben vaak twee of drie verkeersstroken naast elkaar. Oversteken is dus een sport hier, waar die middenbermen erg bij helpen. Ine de zeer hoge stoepen zijn hier en daar verlaagde stukken. Daar ga je staan, of ergens anders, net hoe het uit komt. Dan kijk je of er een wat rustiger stukje verkeer aan komt, bijvoorbeeld met maar een of twee rijen auto’s. Valt er een gaatje, dan sprint je vlak achter een auto de weg op en met een beetje geluk kun je gelijk over. Zo niet dan wacht je bij de volgende stroom weer een gaatje af, staande tussen het voorbijrazende verkeer. Veel vaker is dat allemaal niet nodig omdat je keurig de gelegenheid van iemand om over te steken, met een beleefd armgebaar: gaat u maar. Altijd dus even goed naar de autoraampjes kijken. Verder wordt er getoeterd, soms uit ongeduld of omdat er iemand een onverwachte beweging maakt, (harde toeter); veel vaker om te waarschuwen dat je er aan komt en gaat passeren, zowel voor auto’s als voetgangers, zodat je niet plotseling naar links gaat (zacht toetertje). Voor de ambulances is het wel een uitdaging, als die rijstroken vol staan is er ook weinig uitwijk meer. De ambulances die ik hier in de wijk zie zijn overigens gedoneerd door Italië.

Samen gevat komt het er op neer dat men elkaar de ruimte gunt en veel minder ongeduldig is dan bij ons. We kunnen er wat van leren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s